Dnevne novosti

Popović i Beara pravomoćno osuđeni za genocid u Srebrenici

02.02.2015 07:17 DEN HAAG, 30. siječnja 2015.(Hina), Prizivno vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u petak je oficire vojske Republike Srpske Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu pravomoćno osudilo na doživotni zatvor za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, javlja Beta. 
To je prva pravomoćna presuda oficirima VRS-a za počinjeni genocid u povijesti haškog suda. Dosad je general VRS Radisav Krstić pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora, ali za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici. Popović (57) je 1995. bio načelnik za sigurnost Drinskog korpusa VRS-a, a Beara (75) je istu dužnost obavljao u zapovjedništvu VRS-a. Po presudi, Popović i Beara su, s drugim sudionicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, među kojima su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, dijelili "genocidnu namjeru" uništavanja zarobljenih srebreničkih Bošnjaka kao etničke skupine. Kao protagonisti zločinačkog poduhvata, Popović i Beara tu su namjeru i proveli od 11. do 23. srpnja 1995., na više lokacija u okolici Zvornika, koordiniranom operacijom organiziranog strijeljanja tisuća zarobljenih Bošnjaka.

Tribunal je prvostupanjskom presudom Popoviću i Beari, izrečenom 2010., a danas potvrđenom, utvrdio da su snage bosanskih Srba, u danima nakon što su 11. srpnja 1995. zauzele Srebrenicu, tadašnju zonu pod zaštitom UN-a, ubile "najmanje 5336 identificiranih osoba", kao i da bi broj žrtava, na temelju predočenih dokaza, mogao porasti do 7826. Žalbe Popovića i Beare na tako utvrđen broj žrtava žalbeno vijeće odbacilo je kao neosnovane. Njih su dvojica osuđena i za prisilno preseljenje desetaka tisuća žena, djece i staraca iz Srebrenice, kao i za niz drugih djela okvalificiranih zločinima protiv čovječnosti i kršenjem zakona i običaja ratovanja. Žalbeno vijeće je u ovom slučaju također potvrdilo prvostupanjske presude za podržavanje i pomaganje u genocidu sigurnosnom oficiru Zvorničke brigade VRS-a Dragi Nikoliću od 35 godina zatvora i zapovjedniku iste brigade Vinku Pandureviću zbog pomaganja i podržavanja ubojstava, progona i prisilnog preseljenja bošnjačkog stanovništva na 13 godina.

Zamjeniku zapovjednika VRS-a Radivoju Miletiću za istu je optužbu kazna smanjena s 19 na 18 godina. Za genocid u Srebrenici u odvojenom procesu nepravomoćno je osuđen na doživotni zatvor general Zdravko Tolimir, pomoćnik zapovjednika VRS-a. Njegov žalbeni proces je u tijeku. Prvostupanjsku presudu po optužnici za genocid u Srebrenici očekuje i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, a u tijeku je suđenje generalu Ratku Mladiću, zapovjedniku VRS-a, po istoj optužnici.