Dnevne novosti

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

09.02.2015 07:03 BRUXELLES, 8. veljače 2015.(Hina), Sljedeći tjedan u Bruxellesu se okupljaju čelnici zemalja članica na neformalnom sastanku, na kojem će razgovarati o borbi protiv terorizma, grčkom dugu i ukrajinskoj krizi, a u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta. 
Čelnici 28 zemalja članica Europske unije okupit će se u četvrtak, 12. veljače, na neformalnom sastanku. Na dnevnom redu je jačanje europskog politike u borbi protiv terorizma, između ostaloga, i uvođenjem europskog registra putnika u zračnom prometu te jačanjem kontrole pri ulasku u schengenski prostor. Također će biti riječi o grčkom dugu s obzirom na novu situaciju nakon što je u Grčkoj na vlast došla krajnje lijeva koalicija Siriza, a čelnici bi trebali potvrditi prošireni popis sankcionirranih osoba iz Rusije i Ukrajine, koji će prethodno utvrditi ministri vanjskih poslova. Neformalnom summitu EU-a prethodit će niz sastanaka na ministarskoj razini. Ministri vanjskih poslova zemalja članica sastaju se u ponedjeljak na redovitom mjesečnom sastanku, na kojem bi trebali na popis osoba kojima je zabranjen ulazak i zamrznuta imovina u EU dodati još 19 imena i devet poduzeća iz Rusije i Ukrajine, koji pomažu proruske separatističke snage u Ukrajini. Također će na sastanku biti riječi o stanju u Libiji.

U srijedu, dan prije summita na izvanrednom sastanku će se okupiti ministri financija 19 zemalja eurozone kako bi razgovarali o Grčkoj. Nova grčka vlada, izabrana 25. siječnja, imat će priliku objasniti kako namjerava reformirati svoje gospodarstvo i konsolidirati javne financije poštujući istodobno obveze koje su preuzele prethodne grčke vlade. Prošli tjedan premijer Aleksis Cipras i njegov ministar financija Janis Varufakis obišli su glavne europske prijestolnice kako bi im objasnili što namjeravaju učiniti, nakon što izbore dobile na obećanjima da će prekinuti s mjerama štednje, koje su bile uvjet za financijsku pomoć. Nova grčka vlada na toj turneje naišla je na vrlo hladan prijem. Namjera nove grčke vlade je zatražiti "prijelazni" dogovor koji bi joj omogučio financijski manevarski prostor da, zajedno s EU-om, pripremi novi program reformi i otplate duga za iduće četiri godine. Sirizina vlada protivi se i obvezi da svake godine mora imati primarni proračunski suficit od 4,5 posto BDP-a, što zapavo znači prolongiranje otplate dugova. Atena nema previše vremena jer grčke banke od 11. veljače više neće moći koristiti grčke državne obveznice kao osiguranje za kredite Europske središnje banke (ECB). Nakon toga, morat će se osloniti na hitne zajmove za likvidnost (ELA) grčke središnje banke, koji su skuplji i ECB ih može prekinuti ako ne bude izgleda za dogovor između eurozone i Grčke.

Zastupnici Europskog parlamenta okupit će se u ponedjeljak popodne na plenarnoj sjednici koja traje do četvrtka. U srijedu je predviđena vrlo važna rasprava o mogućnosti uspostave Okvira EU-a za demokraciju, vladavinu prava i temeljna prava, kojim bi se ocijenjivalo poštuju li zemlja članice svoje obveze u tim područjima. U raspravi će sudjelovati prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans i predstavnici latvijskog predsjedništva. Također u srijedu parlamentarci će raspravljati i glasovati o rezoluciji u kojoj će preporučiti određene mjere za borbu protiv terorizma. U utorak će raspravljati o stanju u Ukrajini, a na sastanak je pozvana i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini. U četvrtak će zastupnici glasovati o upostavi posebnog odbora koji će se baviti nepoštenim poreznim pravilima u zemljama članicama. Čelnici političkih skupina u Europskom parlamentu nisu podržali izvorni prijedlog Zelenih da se oformi istražni odbor, koji bi ispitao činjenice u aferi LuxLeaks, nego su odlučili za "posebni odbor", koji će imati puno manje ovlasti.