Dnevne novosti

Josipović uručio odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima

10.02.2015 07:14 ZAGREB, 9. veljače 2015.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović u ponedjeljak je uručio odlikovanja i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama izrazivši im zahvalnost što su svojim djelovanjem obilježili Hrvatsku i učinili je boljom zemljom. 
"U svom mandatu sam dodijelio dosta odličja i svaki put me događaj uručivanja ispunjavao ponosom jer unatoč teškim vremenima i razmišljanjima da su sebičnost i egoizam danas glavni pokretač ima ljudi koji su spremni uložiti sebe i svoje znanje za dobrobit drugih i naše domovine", rekao je Josipović. Napominjući kako odličja dodjeljuje posljednji put u funkciji predsjednika Republike, istaknuo je osjećaj ponosa, sreće i zadovoljstva što svoju ljubav prema domovini može podijeliti s odlikovanima, koji su zadužili sve ljude u Hrvatskoj. "Želim da i u svom daljem radu i životu učinite još puno dobrih djela i da prijateljstvo i ljubav koju njegujete prema našim ljudima i domovini i dalje bude moto vašeg rada", poručio je Josipović.

Redom kneza Trpimira s ogrlicim i Danicom za razvijanje i izgradnju iznimno dobrih odnosa između Hrvatske i Austrije te višegodišnji osobni doprinos u pristupanju Hrvatske EU odlikovan je glavni tajnik austrijskog Ministarstva za europske i međunarodne poslove Johannes Kyrle, a Redom kneza Branimira s ogrlicom odlikovani su glumac Relja Bašić, paraolimpijka Milka Milinković i bosanskohercegovački političar Ejup Ganić. Solistica ansambla Lado Aleksandra Ptičar i glazbenici maestro Siegfried Wolfgang Feigl, maestro Josip Degl'Ivellio i maestro Jovica Škaro odlikovani su Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a pčelar Ivan Bračić Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića. Predsjednik je Redom Danice hrvatske s likom Frane Bučara odlikovao gimnastičara Marija Možnika, a prvu gluhoslijepu doktoricu znanosti Sanju Tarczay Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski. Poveljom Republike Hrvatske odlikovani su Zadružni savez Dalmacije, Hrvatski inženjerski savez, Hrvatski poljoprivredni zadružni savez, Hrvatski gimnastički savez, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH. U ime odlikovanih zahvalio je UNESC-ov veleposlanik za mir Relja Bašić.