Dnevne novosti

U slučaju Marić više politike nego pravosuđa - odvjetnik

16.02.2015 07:25 BEOGRAD, 14. veljače 2015.(Hina), Odvjetnik hrvatskog ratnog veterana Veljka Marića Đorđe Dozet ocijenio je da o slučaju njegova branjenika odlučuje više politika nego pravosuđe te da će, dok bude tako, Marić čekati da se “političari i jedne i druge strane ‘smiluju’ nad njegovom sudbinom”.
Dozet je u razgovoru za Hinu, navodeći nekoliko pokušaja dosadašnje pravosudne komunikacije i suradnje u tijeku slučaja Marić, rekao da je i on, kao Marićev odvjetnik i pravni zastupnik, bio uskraćen za podatke i dokumente koje je tražio od hrvatskog pravosuđa kako bi učinkovitije pripremio obranu svog klijenta. U povodu odbijenice srbijanskog pravosuđa na zahtjev iz Zagreba 30.prosinca 2014. za prebacivanje Marića iz Srbije na izdržavanje kazne u Hrvatskoj, odvjetnik Dozet ukazuje i na pravnu stranu slučaja Marić, naglašavajući da do transfera ne može doći sve dok protiv njegovog branjenika u Srbiji traje istraga za još jedan zločin koji je navodno počinio. U zahtjevu za transfer hrvatsko ministarstvo pravosuđa, po Dozetovim riječima, navodi kako će se ”izdržavanjem kazne u Republici Hrvatskoj prema Veljku Mariću postići svrha kažnjavanja”. “Što to znači? Znači da Hrvatska time priznaje presudu kojom je Veljko Marić u Srbiji osuđen za ratni zločin, primjenom načela tzv. univerzalne jurisdikcije”, kaže Marićev odvjetnik.

Istodobno, on zamjera hrvatskom ministarstvu pravosuđa da dosad nije odgovarajuće reagiralo na zamolbe iz Beograda koje bi i njemu pomogle da potkrijepi obranu svog klijenta. “To isto ministarstvo, koje sad traži transfer, uporno ne odgovara na požurnice koje mu dostavlja istražni sudac Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u svezi pribavljanja određenih dokaza i izvođenja određenih istražnih radnji, koje, u konačnici, trebaju dokumentirati i potkrijepiti obranu Veljka Marića”, napominje Dozet. Marićev se odvjetnik požalio i da ga se “perfidno ignorira” u razmjeni dokumenata i sudskih spisa (o ubojstvu u selu Rastovac 1991. za koje se tereti Marić) između Županijskog odvjetništva iz Bjelovara i pravosudnih tijela u Beogradu.

Samo dan nakon Marićeva uhićenja, tvrdi Dozet, “županijsko odvjetništvo iz Bjelovara, na telefonski poziv istražnog suca iz Beograda, telefaksom je dostavilo materijal iz predkaznenog postupka, vođenog 2001. u premetu ubojstva Petra Slijepčevića u selu Rastovcu 1991., u kojem je Veljko Marić označen kao potencijalni počinitelj”. Potom je, kako kaže, "dostavljen i kompletan sudski spis Županijskog suda u Bjelovaru, vođen travnja 2010. povodom ubojstva iste osobe, ali protiv nepoznatog počinitelja, s iskazima svjedoka, čak i onih koji nisu bili poznati sudu u Beogradu niti su bili obuhvaćeni zamolbom". “Istražni sudac u svojoj prvoj i jedinoj zamolbi u prvom postupku niti je znao za tu dvojicu svjedoka ispitanih pred sudom u Bjelovaru, niti je tražio njihovo ispitivanje. To je dobio ‘na poklon’ od hrvatskog pravosuđa i pitanje je koji sud i koji tužitelj na svijetu takav poklon ne bi prihvatio i iskoristio”, objašnjava Dozet.

“Marić nije osuđen zato što su protiv njega svjedočili ‘pobunjeni Srbi’ čija su saznanja ‘iz treće ruke’, već na temelju iskaza dvojice svjedoka iz Hrvatske, a poglavito jednog koji je za sebe tvrdio da je očevidac, a sud u Srbiji je za njega doznao tako što je njegov iskaz dobio na poklon”, tvrdi odvjetnik Dozet. Po njegovom tumačenju, politika se u slučaju Marić odražava i kroz uzajamna tumačenja prava primjene tzv. univerzalne jurisdikcije jer je propisuju zakoni obje zemlje - u Srbiji člankom 3. Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, a u Hrvatskoj člankom 16. Kaznenog zakona. “Sve dok se s jedne strane inzistira na završetku započete istrage, a s druge strane na nepriznavanju prava prve da postupak provodi, Veljko Marić bit će zatvorenik KPZ Sremska Mitrovica i čekati da se političari jedne i druge strane ‘smiluju’ nad njegovom sudbinom”, ocijenio je za Hinu Marićev odvjetnik.

Veljko Marić izdržava kaznu od 12 godina zatvora po pravomoćnoj presudi za ubojstvo Petra Slijepčevića u Rastovcu 1991., a protiv njega se vodi istraga “za još tri radnje izvršenja kaznenog djela ratnog zločina”, također, navodno, počinjenih na teritoriju Grubišnog Polja. Za svog štićenika potvrđuje da je “u lošem stanju”, nakon odbijenice Srbije da ga transferira u Hrvatsku. “Veljko Marić je u stabilno lošem psihofizičkom stanju, a svako javno spominjanje njegova imena, koje se uglavnom zlorabi, čini ga još gorim", ocijenio je odvjetnik Dozet. Dosad je bilo nekoliko pokušaja da se Marića poslije pravomoćne presude prebaci u Hrvatsku, ali je udovoljeno jedino zahtjevu da iz zdravstvenih razloga bude premješten iz zatvora u Padinskoj Skeli u Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici.