Dnevne novosti

Pred Vladom izmjene zakona o mirovinskom osiguranju

26.02.2015 07:40 ZAGREB, 25. veljače 2015.(Hina), Hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji se za šest mjeseci, do kraja lipnja ove godine odgađa razdvajanje mirovina na dio temeljem radnog staža i dio temeljem braniteljskog statusa, predviđeno je izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, o kojem će Vlada raspravljati na sjednici u četvrtak. 
Naime, od početka ove godine provodi se razdvajanje mirovina korisnika koji ih ostvaruju po posebnim propisima, kako bi se utvrdilo koji se dio mirovine financira iz prikupljenih doprinosa na temelju radnog staža, a koliko primaju iz državnog proračuna. No, Vlada je sredinom prosinca prošle godine od tog razdvajanja Uredbom o izmjeni Zakona o mirovinskom osiguranju izuzela branitelje, a sada to pretače i u zakonske izmjene.

Tako se precizira da se razdvajanje mirovina hrvatskim braniteljima odgađa za šest mjeseci, sa 31. prosinca 2014. na 30. lipnja 2015. godine. "Naime, radi se o izuzetno osjetljivoj kategoriji umirovljenika, koji su mirovinu ostvarili u specifičnim okolnostima. Spomenuto razdvajanje nema financijske učinke na visinu braniteljske mirovine, tj. time se 'braniteljske' mirovine ne smanjuju, odnosno razdvojena mirovina u srpnju, bit će jednaka svoti isplaćene mirovine u lipnju 2015. godine (razdvojeni dijelovi mirovine zbrojeni daju ukupnu svotu mirovine, koja je istovjetna svoti mirovine prije razdvajanja)", ističu iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava u obrazloženju predloženih izmjena.

Predloženim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, preciznije se uređuju odredbe o rokovima za prijavu samostalnih obveznika te prijava radnika kod poslodavaca. Poslodavac je dužan radnika prijaviti najranije 8 dana prije, a najkasnije prije početka rada, Izmjenama se uređuje i da osiguranici koji navrše 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja imaju pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, koja se određuje bez umanjenja. Također dosadašnji korisnici prijevremene starosne mirovine zbog dugogodišnjeg osiguranja preveli bi se na "starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika", a radi jedinstvenog praćenja broja tih korisnika. Predložene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju predviđaju i usklađenje s odredbama Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, pa se tako omogućuje ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu osiguranim članovima obitelji osoba koje su sklopile životno partnerstvo, a neformalno se životno partnerstvo može izjednačiti s izvanbračnom zajednicom.

Vlada u drugo saborsko čitanje upućuje prijedlog novog zakona o poljoprivredi, a jedna od novina tog zakona je što se njime po prvi put u Hrvatskoj daje osnov za uspostavu sustava doniranja hrane i hrane za životinje, s ciljem sprječavanja uništavanja velikih količina hrane, zaštite okoliša i pomoći krajnjim primateljima. Vlada bi u četvrtak trebala donijeti i odluku o pružanju humanitarne pomoći Republici Makedoniji od sto tisuća eura radi saniranja šteta od poplave u toj zemlji.