Dnevne novosti

Prijevremeni lokalni izbori: tri i pol kandidata za svako mjesto

27.02.2015 07:05 ZAGREB, 26. veljače 2015.(Hina), Na funkcije čelnih ljudi 17 gradova i općina koji će se prijevremeno birati u nedjelju 8. ožujka, 'cilja' 61 kandidat, dakle u prosjeku tri i pol kandidata na svako gradonačelničko, odnosno načelničko mjesto. 
U najvećem gradu, Dubrovniku, pet je kandidata – uz bivšeg gradonačelnika HNS-ovca Andru Vlahušića, za gradonačelničko mjesto bore se i HDZ-ov Mato Franković, Hrvoje Kukuljica iz Živog zida, nezavisni Maro Krstić te Pero Vićan, kandidat Dubrovačkog demokratskog sabora. Po pet kandidata u 'igri' je i za gradonačelnička, odnosno načelnička mjesta u Novom Marofu, Čaglinu, Milni i Korčuli. Samo po dva kandidata natječu se za prve ljude općina Rugvica, Kukljica i Lumbarda te grada Raba. Kandidati su uglavnom stranački ljudi, no ima i drugačijih primjera. U općini Kukljica dva su kandidata: Marin Boško i Ante Martinović i oba su nezavisna, ti jest kandidati su grupe birača. Zanimljive su kandidature u Milni na Braču. Pet ih je, a na mjesto općinske načelnice računaju čak tri žene: nezavisne Anka Brkuljić i Katica Buzolić, te HDZ-ova Anamaria Rošin. Uz 'velike' stranke iza kandidata stoje i neke 'male', lokalne, nepoznate široj javnosti. U Svetom Ivanu Zelini to je Demokratsko prigorsko-zagrebačka stranka, u Rabu Rapski pučki sabor, u Pagu Paška stranka – Pag (PSP), u Lumbardi Građanska akcija Lumbarda G.A.L.

Zanimljive su i koalicije, u Rugvici, gdje kandidata za ima HDZ-ova koalicija, HSS podupire SDP-ovca, u Zlataru, HDZ-ovoj koaliciji se priključio HSS, ali i HNS. U nedjelju, 8. ožujka prijevremeno se izlazi na birališta u 17 gradova i općina: u Dubrovniku, Hvaru, Korčuli, Omišu, Pagu, Rabu, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini, Zlataru, te u Kukljici, Rugvici, Milni, Lumbardi, Petlovcu, Čaglinu, Strahonincu i Gundincima. Prijevremene izbore raspisala je Vlada zato što te jednice u propisanom roku nisu donijele proračune za ovu godinu niti odluku o privremenom financiranju. Vlada je raspustila i njihova predstavnička tijela te razriješila načelnike i gradonačelnike.