Dnevne novosti

Saborska oporba: zakon o muzejima je antimuzejski

02.03.2015 07:03 ZAGREB, 27. veljače 2015.(Hina), Saborska oporba obrušila se u petak na predloženi zakon o muzejima, ocjenjujući ga lošim i antimuzejskim, vladajući HNS ga hvali, a iz HSU-a poručuju da ga treba temeljito doraditi prije konačne verzije. 
Oporba posebno problematizira mogućnost da se muzejima i galerijama omogući obavljanje gospodarske djelatnosti sukladno posebnim propisima. HDZ je poticao privatnu inicijativu i da kultura bude gospodarski faktor, no ne može se u kulturi baš sa svime trgovati, naglasio je Jasen Mesić, napominjući da se predloženom zakonu protivi i muzejska struka. Mesić upozorava kako se može dogoditi da poduzeća, koja se počnu deklarirati muzejima, a imaju razne privatne zbirke, sebe podvuku pod naziv muzej i apliciraju za javni novac putem natječaja za javne potrebe u kulturi. I nezavisni Branko Vukšić poručuje da su muzeji mjesta koja se moraju čuvati, ne smiju se pretvoriti u restorane. "Potrebno je puno političke prepotencije i puno kreativne impotencije da se napiše takav zakon", tvrdi zastupnik i dodaje kako se radi o antimuzejskom zakonu, odnosno o "još jednom ekscesu".

HNS-ov Igor Kolman uzvraća da je bavljenje gospodarskom djelatnošću samo potvrda prakse koja postoji u hrvatskim, a posebno u svjetskim muzejima. Ozbiljni muzeji, kaže, imaju cijele timove koji osmišljavaju način kako razviti partnerstvo i djelatnost s ciljem stjecanja vlastitog prihoda. "Naš je problem da smo društvo koje svako poduzetništvo, inicijativu i suvremenost pokušava ugušiti u kolijevci, bilo da je riječ o cestama ili muzejima", tvrdi Kolman. HDSSB-ov Boro Grubišić razrađuje viđenje poduzetništva, odnosno ugostiteljstva. Mogu zamisliti kako ispred Spomen galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju stoji tabla "Danas dobar čobanac, kuha direktorica galerije", rekao je. Kolman uzvraća kako mu je nepodnošljivo opiranje da muzeji na tržištu zarade kunu. "Odite vani, u Londonu je kafić na svakom katu muzeja, poručuje kolegama.

HSU-ova Ljiljana Cvjetović drži da je otvaranje pitanja usluga na tržištu nerazumno i predstavlja ugrožavanje interesa države. “Muzeji, kao ustanove od posebnog interesa za državu, ne mogu se dovoditi u ovisnost o komercijalnom tržištu", istaknula je. Smatra i da zakon zanemaruje osnovnu ulogu muzeja i usmjerava se na dnevno-politikansku i ekonomsku ulogu nauštrb opće društvene koristi. Za HDZ-ova Franu Matušića predoženi je zakon jedan u nizu uskostranačkih prijedloga iz pera kreativnih članova HNS-a. Njegovog stranačkog kolegu Stjepana Milinkovića veseli mogućnosti da se u sredinama s deset tisuća stanovnika osnuje muzej, ali ga brine financijska strana, odnosno ono što će se događati kad se kraj muzeja otvori "birtija". "Ovaj popije sedam, osam piva, možete zamisliti kakvu će instalaciju napraviti na muzeju", navodi zastupnik.

Đurđa Sumrak (HDZ) upire prstom u raspodjelu sredstava namjenjenih neprofitnim medjima. Ministrica kulture je uredno portalu Crol i Muf, "čije su rubrike porno i vivisekcija", dodijelila 75.000 kuna, ali zato portal 'Čitaj me' koji se bavi književnim kritikama nije dobio ništa, ustvrdila je HDZ-ova zastupnica.
Opširnije...