Dnevne novosti

Holy o izborima u Zagrebu: pratimo razvoj događaja i pripremamo izborni program

09.03.2015 07:25 ZAGREB, 8. ožujka 2015.(Hina), Predsjednica ORaH-a Mirela Holy sa svojim je članstvom u povodu Dana žena u nedjelju Zagrepčankama dijelila orahe i letke sa sažetkom stranačke politike rodne ravnopravnosti, a vezano uz moguće prijevremene izbore u Zagrebu rekla je da će u stranci vrlo pomno pratiti razvoj događaja, pa u tom smislu pripremaju izborni program za Zagreb. 
"Radimo na programu za Zagreb prilično ubrzano, uskoro ćemo ga finalizirati. Smatramo da je i to najvažnije za građane, dakle, ne tko će biti (gradonačelnik ili gradonačelnica), nego što će raditi", izjavila je za Hinu. Istaknula je da ORaH ima najbolja rješenja za probleme koji već godinama muče Zagreb i koje, ustvrdila je, nijedan gradonačelnik ili gradonačelnica, ni u 1990-tima niti tijekom novog tisućljeća, nije riješio. Upitana tko će biti njihov kandidat ili kandidatkinja te hoće li se ona kandidirati za gradonačelnicu Zagreba, Holy je ponovila da će o imenu raspravljati kada se i ako raspišu izbori. Kako stvari stoje, ocijenila je, vrlo je izgledno da će izbori biti raspisani, ali u ORaH-u prije toga neće izlaziti sa svojim kandidatom.

Ponovila je kako glavni naglasak stavljaju na programe i konkretna rješenja za grad Zagreb i njegove građane, a ne na samu figuru gradonačelnika. Upitana smatra li da su Zagrebu potrebni prijevremeni izbori, Holy je odgovorila da bi takvi izbori bili potpuno nepotrebni "ukoliko se raspisuju samo zato da bi Milan Bandić potvrdio svoj status gradskog šerifa". Logičnim smatra da njegova zamjenica Sandra Švaljek, koja mijenja Bandića zbog pravosudnih procesa koji se vode protiv njega, završi mandat "ako se radi samo o potvrdi njegovog ega". "Ako je ovakva situacija potpuno neodrživa, onda naravno da jesmo za prijevremene izbore, ali ne za kozmetičke promjene", poručila je Holy.

U povodu Međunarodnog dana žena Holy je rekla da je ORaH jedina politička stranka koja je donijela i predstavila rodnu politiku. "Nama je izuzetno važna tema ravnopravnosti spolova, jednakopravnosti spolova. Mi smo jedina stranka u Hrvatskoj koja ima ugrađenu obvezu paritetne demokracije, što znači da imamo jednakopravni i ravnomjerni broj muškaraca i žena na svim našim listama", istaknula je. Podsjetila je da su na svim izborima na kojima se ORaH do sada politički natjecao - EU izbori, danas u Dubrovniku i Pagu, a prije toga na nekim mjesnim izborima - imali uvijek zadovoljen princip paritetne demokracije, dakle "ciferšlus" - ako je bila prva na listi žena, onda je išlo žena, muškarac i tako cijelom listom, te obratno, ako je bio prvi na listi muškarac, onda je bio isti princip - muškarac, žena i tako tijekom cijele liste.