Dnevne novosti

Lalovac: Varufakis zainteresiran za hrvatski model fiskalizacije

11.03.2015 07:00 BRUXELLES, 10. ožujka 2015. (Hina), Hrvatski ministar financija Boris Lalovac razgovarao je u utorak u Bruxellesu s grčkim kolegom Janisom Varufakisom, za kojeg je rekao da je vrlo zainteresiran za hrvatski model fiskalizacije. 
"Razgovarao sam s kolegom Varufakisom o njihovim mjerama protiv sive ekonomije. Predložio sam mu da pogledaju kako je naš model fiskalizacije imao učinka, pogotovo u suzbijanju sive ekonomije u turizmu. Rekao je da ga to jako zanima i da će sljedeći tjedan možda poslati svoju ekipu iz Grčke u Hrvatsku da pogledaju o čemu se radi", rekao je Lalovac. Dodao je da je to i prilika za hrvatske IT kompanije, koje mogu zaraditi na izvozu i prodaji svojih IT rješenja.

Grčka je vlada predočila svojim partnerima u eurozoni nekoliko reformskih mjera koje su preduvjet za nastavak financijske pomoći. Veliki naglasak u tim mjerama stavljen je na borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza. Jedna od mjera, koja je izazvala nemalo čuđenje i podsmijeh u EU-u, odnosi se na upravo na to.

Naime, Varufakis je predložio da se angažiraju privremeni poreznici amateri, koji bi prošli kratki tečaj osposobljavanja i koji bi, opremljeni skrivenim malim kamerama, krenuli prikupljati dokaze o prijevarama s PDV-om, posebice u poduzećima koje pružaju usluge, u zdravstvu, noćnim klubovima i slično. Ti poreznici amateri predstavljali bi se kao lažni klijenti.