Dnevne novosti

Grabar-Kitarović i Milanović zadovoljni sjednicom VNS-a

13.03.2015 07:45 ZAGREB, 12. ožujka 2015. Hina, Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović izrazili su u četvrtak zadovoljstvo tijekom sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, prvoj u ovoj godini, na kojoj su usvojene smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u 2015. godini, a Vlada dobila zadatak da pripremi Strategiju nacionalne sigurnosti 2015.-2024. 
Na sastanku VNS-a raspravljena su i druga pitanja vezana uz naconalnu sigurnost, no o njima zbog njihove tajnosti ni Grabar-Kitarović ni Milanović nisu htjeli govoriti u izjavama za novinare ispred Sabora po završetku sjednice koja je trajala oko sat vremena. "Atmosfera je bila dobra, bila je atmosfera suradnje", rekla je novinarima hrvatska predsjednica upitana kako je protekao satanak. Dodala je da je zadovoljna onim što je rečeno na sjednici. Razgovor s premijerom, kazala je na pitanje novinara, "protekao je vrlo dobro o temama nacionalne sigurnosti". Upitana znači li današnji sastanak i pomak ka boljoj suradnji nje i premijera, Grabar-Kitarović je odgovorila pozitivno. "Što se mene tiče jest. Nadam se, jer moja ruka za suradnju je i dalje ispružena. Za tu suradnju stojim na raspolaganju i nadam se da ćemo krenuti dalje u pozitivnom tonu", rekla je.

Milanović je potvrdno odgovorio na pitanje je li "ispružena ruka Vlade prema predsjednici Grabar-Kitarović" te istaknuo da Vlada vodi vanjsku i unutarnju politiku i u tim pitanjima ima najveću odgovornost. Založio se za daljnju suradnju s predsjednicom Republike, ali i ponovio da Vlada na kraju snosi najveću odgovornost, "dok predsjednica Grabar-Kitarović tu može pomoći".

Vezano uz održavanje sjednice Vlade na temu gospodarskog stanja u zemlji koju je od premijera zatražila odmah po stupanju na dužnost, Grabar-Kitarović je danas kazala kako još čeka Milanovićev odgovor. "To ovisi o premijeru i pitanje je za njega", rekla je. Milanović je, pak, ponovio da i dalje stoji njegov prijedlog predsjednici Republike da dođe na bilo koju sjednicu Vlade. "Moramo biti konkretni, s konkretnim prijedlozima i proračunskim učincima jer su to jako ozbiljne stvari. Za ozbiljan razgovor sam jako otvoren, s predsjednicom Grabar-Kitarović prije svih ostalih, ali i svim drugima. Volio bih da u Saboru imamo aktivnu i konstruktivnu oporbu koja će predlagati ideje, a toga na žalost nema", kazao je Milanović.

Govoreći o smjernicama za rad sigurnosno-obavještajnih službi, Milanović je rekao kako su one usvojene konsenzusom na VNS-u te da su, u smislu koordinacije, bolje od prošlogodišnjih. Pojasnio je i da su trebale biti usvojene još prije Nove godine, ali su on i tadašnji predsjednik Republike Ivo Josipović zaključili da njihovo donošenje nema smisla zbog predsjedničkih izbora. "Logika je bila da se u predsjedničkoj kampanji novog ili starog predsjednika ne dovodi pred svršen čin. To ne bi bilo konkretno i na tome je inzistirao tadašnji predsjednik Josipović. Zato smo u donošenju smjernica kasnili oko mjesec dana", objasnio je. Premijer je izrazio zadovoljstvo radom sigurnosno-obavještajnih službi te njavio da bi Strategija nacionalne sigurnosti 2015.-2024. trebala biti gotova za oko mjesec dana. Početak sjednice VNS-a novinari nisu mogli snimati, a Grabar-Kitarović rekla je da je osobno bila za to, a premijer Milanović rekao je kako on o tome nije odlučivao.