Dnevne novosti

Konferencija "Municipal Investment & Development Arena 2015"

17.03.2015 07:32 ZAGREB, 16. ožujka 2015. (Hina), Na prvoj konferenciji jugoistočnih europskih glavnih gradova, koja se pod nazivom "Municipal Investment & Development Arena 2015" održava u ponedjeljak u Zagrebu, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Sandra Švaljek ocijenila da je riječ o vrijednom događaju koji prebacuje fokus s politike na razvojne projekte. 
Svrha je konferencije, kako je istaknuto, unaprijediti društvo u regiji i učiniti ga privlačnim mogućim investitorima. "Mislim da je ovo vrijedan događaj koji zapravo prebacuje fokus s politike na nešto što je doista važno za grad Zagreb, razvoj grada Zagreba, na razvojne projekte i na to na koji način možemo takve razvojne projekte poduprijeti", rekla je Švaljek novinarima. Konferencija omogućuje razgovore i s drugim gradovima u neposrednom okružju, a isto tako, rekla je, otvara mogućnost da "učimo od gradova koji su razvijeniji od Zagreba", konkretno od predstavnika Helsinkija.

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Davor Štern rekao je kako je imovina grada Zagreba, kao i u gotovo svim gradovima u Hrvatskoj, nedefinirana u vlasničkom odnosu, dosta je toga nejasno u podjeli između države i grada. Na konferenciji će se pokušati odgovoriti kako se mogu uskladiti stajališta i kako se mogu projekti provoditi a da se ne čeka dugogodišnje rješenje svih tih pitanja. Najavio je da će govoriti o projektu "urbane regeneracije Gredelja". Ocijenio je da je taj dio Zagreba potpuno zapušten te će se pokušati dati nove ideje i smjernice kako bi se projekt mogao najbrže i najbolje provoditi da se sačuva interes grada i urbanistički uvjeti te da se konzervatori i njihove zaštite poštuju na najbolji mogući način.

Na pitanje je li za Gredelj opcija ono što je Švaljek govorila da ga se da u koncesiju ili proda, Štern je odgovorio da sve ide u tom smjeru, ali najprije treba riješiti mnoga otvorena pitanja, ponajprije raščistiti imovinsko-pravne odnose. "Sve ide u tom pravcu, međutim, dok se ne riješi puno otvorenih pitanja oko Gredelja, Zagrepčanke, Badela i ostalih imovina grada Zagreba, treba prvenstveno raščistiti imovinsko-pravne odnose, treba vidjeti s Hrvatskim željeznicama - Infrastrukturom, kuda i kako će se oni premijestiti, eventualno dolje prema aerodromu, i kako će se napraviti jedna gradska željeznica koja bi samo prolazila kroz centar Zagreba, kako će se voditi briga o javnim površinama, o zelenim površinama", istaknuo je Štern, dodajući da će se na konferenciji vidjeti kako se po uzoru na druge gradove u svijetu "urbana regeneracija" postiže na najbolji mogući način.

Tomislav Gavazzi, vlasnik Infoarene, organizatora konferencije, rekao je da je svrha konferencije potaknuti suradnju glavnih gradova jugoistočne Europe radi povećanja investicija i poboljšanja kvalitete života građana. Bitno je da gradovi koji su u EU pomognu onima koji su trenutačno izvan nje, istaknuo je. Svrha konferencije, koja se održava pod pokroviteljstvom grada Zagreba, čiji je suorganizator Europska banka za obnovu i razvoj, jest iznijeti gospodarski potencijal poduzetnicima, investitorima te privatnome i javnom sektoru u suradnji s gradovima. Na jednodnevnoj konferenciji u Muzeju suvremene umjetnosti sudjeluju i predstavnici Sofije, Budimpešte, Ljubljane, Prištine, Sarajeva te Helsinkija. Konferencija ima tri glavne teme - modeli financiranja investicija glavnih gradova, modeli učinkovitijeg upravljanja gradovima, a navečer će biti politička debata o strategijama i vizijama razvoja i suradnje glavnih gradova. Gavazzi je istaknuo kako žele da konferencija o poticanju suradnje glavnih gradova postane tradicionalna, te je istaknuo kako je Budimpešta iskazala interes da joj bude domaćin iduće godine.