Dnevne novosti

Zagreb - Sveučilište pokrenulo Sveučilišnu inovacijsku mrežu

18.03.2015 07:10 ZAGREB, 17. ožujka 2015. (Hina), Sveučilište u Zagrebu pokrenulo je Sveučilišnu inovacijsku mrežu kojoj je u utorak pristupilo više partnera posvjedočivši to svojim potpisima na članske deklaracije, a na njezinu predstavljanju javnosti u auli sveučilišna Rektorata rečeno je da ju je Sveučilište pokrenulo kako bi osiguralo da znanja i tehnologije razvijene u Hrvatskoj pridonesu globalnoj konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva i potaknu regionalni razvoj. 
Cilj mreže jest stvoriti temelj za održivu međuinstitucijsku razmjenu iskustava i međusobnu podršku sa svrhom jačanja inovacijskog sustava, a njezinim djelovanje bit će maksimalno iskorištene mogućnosti koje proizlaze iz članstva u EU i regionalnih inicijativa za dobrobit članova Mreže, hrvatskoga gospodarstva i društva, ističe se u priopćenju zagrebačkoga Sveučilišta. Sveučilišnoj inovacijskoj mreži pristupilo je 14 sastavnica zagrebačkoga Sveučilišta koje su, uz Sveučilište u Rijeci, partneri na projektu BISTEC, te Hrvatska mreža poslovnih anđela - CRANE, Hrvatska gospodarska komora, Tehnološki park Varaždin, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje, Tehnološki park Zagreb te tvrtke Altpro d.o.o., Pliva Hrvatska d.o.o., Genera d.d. i SD Informatika d.o.o.

Nazočne je pozdravio prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije zagrebačkoga Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga, a Sveučilišnu inovacijsku mrežu predstavila je voditeljica Ureda za transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Vlatka Petrović. Istaknula je da Mreža odgovor na prilike za iskorištavanje inovacija koje proizlaze iz širenja tržišta za sve vrste inovacija, različitih mehanizama financiranja istraživanja, inovacija i poduzetništva, profesionalne mobilnosti i izravnih stranih ulaganja. Petrović je objasnila da će članovi te mreže dijeliti znanja i ideje te stvarati i prenositi znanja i informacije, povezivati partnere koji traže i nude inovativna rješenja različitih problema, uspostavljati izravan dijalog s europskim i nacionalnim tijelima državne vlasti i agencijama uključenima u istraživanje, razvoj i inovacije, a bit će u mogućnosti i brzo okupiti raznovrsne timove koji će razvijati nove koncepte i projektne prijedloge. Na predstavljanju je rečeno kako se očekuje da će Sveučilišnoj inovacijskoj mreži u sljedećem razdoblju pristupiti veći broj institucija i tvrtki.

Nakon svečanosti potpisivanja u auli Rektorata počela je inovacijska konferencija - završni skup u sklopu dvogodišnjeg IPA projekta BISTEC (Building innovation support through efficient cooperation network), vrijedna gotovo 800 tisuća eura, od čega su 664 tisuće eura potpora EU-a. Projekt je pokrenut 2013. godine radi unaprjeđenja kapaciteta visokoškolskih i istraživačkih institucija za transfer tehnologije i inovacija, uz poticanje suradnje s industrijom, investitorima, javnim institucijama i ostalim dionicima u procesu komercijalizacije istraživačkih potencijala Sveučilišta. Sveučilište u Zagrebu koordinator je projekta u kojemu sudjeluje i 14 sastavnica toga sveučilišta, Sveučilište u Rijeci, nekoliko institucija i organizacija iz Hrvatske, te partneri iz Slovenije i Srbije.