Dnevne novosti

Milanović: deficit smanjujemo postupno

20.03.2015 07:35 BRUXELLES, 19. ožujka 2015. (Hina), Hrvatska se postupno razdužuje, provodi reforme i smanjuje deficit, ali neće i nitko je neće natjerati na dramatično rezanje potrošnje, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović. 
"Mi nećemo, niti će nas itko na to natjerati u reforme koje znače dramatično rezanje potrošnje i zaustavljenje jednog ciklusa koji se pokrenuo i koji konačno počinje davati ozbiljne znakove života", rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović po dolasku na summit EU-a, odgovarajući na upit u kojem će smjeru ići reformski nacionalni program, koji Hrvatska u travnju mora dostaviti Komisiji. "Mi ne možemo preko noći smanjiti deficit za nekoliko postotaka BDP-a. Ne možemo i nećemo, ali ćemo ga stalno pomalo smanjivati, to smo rekli i to i radimo", dodao je Milanović. "Proračun nam je trenutačno u deficitu, ali skoro sav ide na otplatu kredita i kamata. Ako tako gledamo, a tako treba gledati, situacija nikada nije bila povoljnija jer su ranije bili puno veći rashodi za tekuće trošove. Sada nije tako, polako se razdužujemo", rekao je premijer Milanović pred početak dvodnevnog summita.

Glavne teme sastanka su energetska unija, ekonomske reforme u državama članicama, trgovački sporazum sa Sjedinjenim Državama, odnosi s Rusijom, stanje u Ukrajini i Libiji. Milanović je komentirao i prijedlog zakona da se ove godine ne isplaćuju božićnice i regresi zaposlenima u javnom sektoru. "To je mjera koja nam je potrebna i bio bih sretan da je drugačije i da možemo povećati plaće 30 posto, ali ne možemo. To je današnja odluka vlade i ona ide u Sabor. Naravno, sindikati imaju svoje mišljenje, žalit će se Ustavnom sudu, mi smo pravna država. Svatko tko donosi odluke u Hrvatskoj mora znati da se svaka odluka piše s određenim brojem nula, dakle puno košta", rekao je. Milanović je rekao da Hrvatska podržava stvaranje energetske unije u Europi. "Energetska unija je dobra stvar za nas. Hrvatska nije u poziciji pretjerane ovisnosti o Rusiji kada su u pitanju energenti, ali podupiremo energetsku uniju", rekao je.