Dnevne novosti

Varga: sindikati neslužbeno podupiru uvođenje varijabilnih plaća u javnom sektoru

23.03.2015 07:05 ZAGREB, 21. ožujka 2015. Hina, Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u subotu kako od predstavnika sindikata zaposlenih u javnom sektoru još nije dobio decidiran stav na moguće uvođenje fiksnog i varijabilnog dijela plaće, ali da su u neslužbenim razgovorima poduprli tu ideju. 
Upitan o najavama da će se u sklopu minireforme javne uprave uvesti fiksni i varijabilni dio u plaćama zaposlenih, Varga je uoči sjednice Glavog odbora SDP-a kazao kako pitanje reforme zahtijeva vrlo široku raspravu sa socijalnim partnerima, odnosno sidikatima zaposlenih u javnoj upravi. "S onima s kojima sam razgovarao, svi su za uvođenje stimulacije za dobre radnike i destimulacije za one koji imaju slabe rezultate u radu. Mi sad gledamo kakve su nam u tom smislu zakonske mogućnosti i kako to napraviti", rekao je.

Na dodatni upit kakav je stav sindikata prema najavama uvođenja stimulacija, odnosno destimulacija, Varga odgovara kako još nije čuo ništa decidirano od sindikata. "Ali, u neslužbenim razgovorima s povjerenicima doznao sam da podržavaju tu ideju", kazao je. Upitan očekuje li prosvjede sindikata u izbornoj godini, ako krenu otpuštanja u javnom sektoru, Varga odgovara da nije spominjao otpuštanja. "Govorimo o bonusu i malusu unutar obračuna plaća. Prema tome, za državu je neutralno, ali za građane i efikasnost sustava to znači boljitak", rekao je.

Ministar financija Boris Lalovac izjavio je u srijedu, nakon sjednice Vlade, kako bi valjalo za zaposlene u javnom sektoru uvesti jasne kriterije uspješnosti i varijabilni dio plaće. "Nadam se da ćemo uspostaviti mjere uspješnosti u našoj javnoj upravi, a u Ministarstvu financija krećemo s Poreznom upravom i Carinom", rekao je Lalovac. Dodao je kako će u njegovu ministarstvu pokušati uvesti varijabilni dio plaće, ali ne na sadašnju nego "neku osnovnu plaću". "Ako Vlada, ne radi li dobro, nakon četiri godine odlazi, ne vidim zašto bi činovnici mogli vječno raditi", poručio je Lalovac. Ističe kako su pri tome važni jasni kriteriji.