Dnevne novosti

Pusić: odluka nakon uvida u stanje u Ministarstvu kulture

23.03.2015 07:40 ZAGREB, 20. ožujka 2015. (Hina), Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova te predsjednica HNS-a Vesna Pusić najavila je u petak navečer da će, nakon što dobije potpune informacije o nepravilnostima u radu u Ministarstvu kulture na koje je ukazala državna revizija, odlučiti hoće li pozvati na odgovornost ministricu kulture Andreu Zlatar Violić, a ako se te nepravilnosti potvrde, pozvat će ministricu na odgovornost i zatražiti njezin odlazak iz Vlade. 
"Ministricu kulture nisam pozvala na odgovornost, ali ću zatražiti punu informaciju o tome što se događalo i ako je bilo što od navedenoga istinito ministricu ću pozvati na odgovornost i ona će snositi sve konsekvence. Ali baš zato što se radi o stvarima koje su, po mome spoznavanju, vrlo neobične i dosta drastične, neću donositi nikakav sud niti bilo koga napadati, dok ne vidim sve činjenice", izjavila je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić u petak gostujući u emisiji "Javna stvar" HRT-a. Na pitanje voditelja što znači snositi sve konsekvence, Pusić je kratko odgovorila: "Izlazak iz Vlade". Naime, u izvješću o radu Državnog ureda za reviziju u 2014. godini o kojemu je u četvrtak raspravljao Hrvatski sabor stoji da je u Ministarstvu kulture tijekom 2013. godine sa službene kartice podizana gotovina, što nije evidentirano u okviru blagajničkog poslovanja, nego na računu ostalih nespomenutih rashoda, bez specifikacije troškova.

Potpredsjednica Vlade potvrdila je da su koalicijski partneri razgovarali o datumu parlamentarnih izbora i rekla da bi dobro vrijeme za održavanje izbora bio listopad ove godine. Istaknula je da ranije održavanje izbora nije potrebno jer je Kukuriku koalicija dobila povjerenje građana i treba 'odraditi' svoj mandat, a smatra i da ta koalicija zaslužuje drugi mandat. Pusić je ocijenila da je sadašnje stanje u Kukuriku koaliciji bolje no što je bilo na početku mandata kada je puno toga trebalo uskladiti. Kad je pak riječ o koaliranju za buduće parlamentarne izbore, predsjednica HNS-a potvrdila je da se o tome ozbiljno i dugotrajno razgovaralo na stranačkome Predsjedništvu i širem Predsjedništvu HNS-a te da je član Predsjedništva međimurski župan Matija Posavec i na Predsjedništvu iznio isto stajalište koje su prethodno objavili mediji, a to je da HNS treba samostalno izići na izbore. Dodala je da je Posavec bio jedini član Predsjedništva koji tako misli te istaknula kako je svakako vrijeme za racionalno promišljanje o tom pitanju u kojemu ćemo, rekla je, uspjeti motivirati najveći dio birača centra i lijevoga centra. Predsjednica HNS-a pak smatra da su koalicijske vlade bolje za Hrvatsku nego jednostranačke, a na pitanje hoće li HNS koalirati sa SDP-om, odgovorila je kako će to svakako učiniti nakon izbora, dodajući kako je koalicija moguća i prije izbora.

Vezano uz kandidaturu stranačke kolegice i ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš za zagrebačku gradonačelnicu, predsjednica HNS-a izjavila je kako bi "bila jako sretna da ona bude zagrebačka gradonačenica" te da bi to bila sreća za Zagreb. Na primjedbu voditelja da bi to značilo izlazak Mrak Taritaš iz Vlade, Pusić je odgovorila kako su obje dužnosti izrazito važne te da je svima poznata važnost dužnosti zagrebačkoga gradonačelnika.

Pusić nije za referendum o istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranskom moru Istraživanje i ekploatacija nafte i plina u Jadranskom moru za potpredsjednicu Pusić pitanja su hrvatske sigurnosti i napomenula je kako je dovoljno samo promatrati Ukrajinu i vidjeti kako je to za nas važno. Podsjetila je da Talijani u svome dijelu Jadrana imaju 189 bušotina za istraživanje i eksploataciju, te da bi istražujući Jadran i Hrvatska mogla steći energetsku neovisnost i zaraditi novac. Radi se o hrvatskome bogatstvu koje nam dugoročno može jamčiti neovisnost, ali, rekla je, jasno je da će, kao i u drugim zemljama, biti snažnih političkih pritisaka izvana da se to relativizira i onemogući kako bi Hrvatska kupovala energiju i energente od drugih. Potpredsjednica Vlade smatra kako je potrebno pokrenuti intenzivnu javnu raspravu o tim pitanjima, ali ne misli da bi se ta pitanja trebala rješavati referendumom. Primjedbu voditelja da je premijer Milanović za raspisivanje referenduma o eksploataciji nafte i plina u Jadranu, ali ne i za referendum o istraživanju u Jadranu, Pusić je komentirala kako na temelju informirane javne rasprave svaki referendum o tim pitanjima može proći. Ipak smatra da "ako se ide na istraživanje i eksploataciju to mora biti jedan paket'".

Kad se pak radi o rješavanju pitanja autocesta, Pusić je rekla kako ne misli da treba odustati od njihove monetizacije, a po njezinu mišljenju "plan C" izlaska na burzu i kupnje dionica autocesta koje spominje premijer Milanović, ne može se realizirati do izbora te smatra da to veliko bogatsvo hrvatskoga društva, zahtijeva detaljniju javnu raspravu.

Potpredsjednica Pusić kako je rekla "ne doživljava naročito dramatičnim iznošenje biste Josipa Broza Tita s Pantovčaka" iako bi ju ona, dodala je, zadržala zbog kontinuiteta.
Opširnije...