Dnevne novosti

Novu odluku o Glavaševu istražnom zatvoru Vrhovni sud mora donijeti do 5. travnja

25.03.2015 07:15 ZAGREB, 24. ožujka 2015. (Hina), Vrhovni sud morat će do 5. travnja ponovno odlučivati o istražnom zatvoru za Branimira Glavaša, odlučio je Ustavni sud, djelomično usvojivši ustavne tužbe Glavaševe obrane. 
Glavaševa odvjetnica Višnja Drenški Lasan izjavila je Hini da je Ustavni sud djelomično usvojio ustavnu tužbu obrane i "cijelu priču o istražnom zatvoru" vratio na ponovno odlučivanje. No, pritom nije ukinuo i odluku o određivanju istražnog zatvora te Glavaš još neće izaći iz Remetinca gdje je, odlukom Vrhovnog suda, završio 5. ožujka. "Donoseći novu odluku Vrhovni sud morat će voditi računa o točno određenim činjenicama na koje mu je ukazao Ustavni sud. Najbitnije je da odluka ne smije biti diskriminatorna, da mora poštivati načelo razmjernosti te da mora ponovno odlučivati do 5. travnja", kazala je odvjetnica Hini. Dodala je i da na novu odluku Vrhovnog suda obrana ponovno može podnijeti ustavnu tužbu.

Pojašnjavajući razloge zbog kojih je Ustavni sud odluku o Glavaševu istražnom zatvoru "vratio" Vrhovnom sudu odvjetnica je kazala da u djelomično ukinutom rješenju stoji da istražni zatvor može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju Glavaš nepravomoćno osuđen, a to je 10 godina. "To bi značilo da Glavaš godinama može biti u istražnom zatvoru, što je nemoguće jer postoje granice njegova maksimalnog trajanja", ustvrdila je Drenški Lasan. Dodala je i da je Ustavni sud ustvrdio kako Vrhovni sud, prilikom novog odlučivanja, mora voditi računa o praksi Europskog suda za ljudska prava, posebno jer je riječ o slučaju kakav još nije zabilježen u hrvatskom pravosuđu. "Ustavni sud potvrdio da su oba suda i Vrhovni i Županijski prepoznali specifičnost i jednokratnost ove situacije, jer nikada prije takva situacija u pravnom sustavu nije postojala. Stoga je ukazao da su dužni voditi računa o načelu razmjernosti i o tome da njihova odluka ne smije biti diskriminatorna", kazala je odvjetnica. Podsjetila je i da bi Glavaš, da nije bilo prethodne odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta pravomoćna presuda u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' bio pušten na uvjetni otpust.

Drenški Lasan je kazala i da ukoliko Vrhovni sud novu odluku ne donese do 5. travnja Glavaš automatizmom izlazi iz istražnog zatvora. Slična je situacija, prisjetila se, bila i u slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera za kojega je Ustavni sud također odredio rok do kojega je zagrebački Županijski sud morao donijeti odluku o istražnom zatvoru. "Županijski sud tada je zasjedao vikendom i donio novu odluku, a tako će najvjerojatnije biti i u Glavaševu slučaju", kazala je odvjetnica, ističući da i novu odluku Vrhovnog suda obrana može pobijati još jednom ustavnom tužbom. Glavašu je istražni zatvor određen jer je Vrhovni sud početkom ožujka zaključio da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina. Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.