Dnevne novosti

Nezavisni ljevičari predstavili prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine

01.04.2015 07:14 ZAGREB, 31. ožujka 2015.(Hina) Saborski Klub nezavisnih ljevičara predstavio je u utorak prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine kojim bi se utvrđeni nesrazmjer imovine i plaće oporezivao stopom od 45 posto.

"Već postoji mehanizam u Općem poreznom zakonu koji omogućava uspoređivanje plaćenog poreza u razdoblju otkada postoje porezne kartice te imovine koju čovjek ima, pa ako tu postoji nesklad, dio koji je u neskladu predlažemo da se oporezuje posebnom poreznom stopom od 45 posto kao i da se na to pripišu zakonom predviđene zatezne kamate", pojasnio je Nikola Vuljanić na konferenciji za novinare. To bi, kaže, u praksi značilo da bi se ponekad ta svota popela i na 100, 110 i 120 posto onog što je nezakonito stečeno.

"Naplata, prema predloženom zakonu, može biti samo odmah i u kešu i nema pregovaranja i rata, jer nije ni stjecana u ratama", poručio je Vuljanić. Zakon, kaže, predviđa i kazne za one koji ne odrade svoj posao kao što su primjerice zaposlenici porezne uprave, vještaci, ali i pravne i fizičke osobe koje pokušavaju omesti postupke. Predlažu i da, kad dođe do takvog posebnog oporezivanja, to postane javna informacija koja se objavljuje na stranicama Porezne uprave i na stranicama Ministarstva financija.

Ključna stvar u zakonodavstvu je promijeniti klimu po kojoj se lopovluk isplati, s obzirom da se kod nas lopovluk više ne zove tako već se zove "snaš'o se čovjek", rekao je Vuljanić. Privatizacijskom pljačkom je, kaže, ozakonjena korupcija i kriminal u Hrvatskoj te su oni postali društvena vrijednost, dok je izbjeći porez u Hrvatskoj dio nacionalnog sporta kojim se bavi jedan veliki broj građana.

Zakon daje smjer poreznoj upravi koja ima ovlasti ispitivati porijekla imovine ili nesklad imovine i plaćenog poreza, rekao je Slavko Linić. "Zakonski je prijedlog već poslan u saborsku proceduru, a ako ga SDP i HDZ ne podrže to samo znači da ne žele hvatati lopove", poručio je Branko Vukšić.

Upitan o najavama udruge Franak da napušta radnu skupinu za pronalaženje rješenja za dužnike po kreditima vezanim uz švicarski franak te pokretanje masovnih prosvjeda kojim će tražiti ostavku guvernera Hrvatske narodne banke, Vukšić je rekao kako će biti prvi s njima u tim prosvjedima. "HNB je ta banka koja štiti banke koje su opljačkale građane i štiti neravnopravnost, kao da nije hrvatska i kao da joj nije cilj štiti građane od pljačke", poručio je Vukšić.