Dnevne novosti

Europska građanska inicijativa ne postiže očekivane rezultate

03.04.2015 07:00 ZAGREB, 2. travnja 2015. (Hina), Europska komisija odlučila je da neće bitnije mijenjati europsku građansku inicijativu, unatoč kritikama da je taj mehanizam presložen i da ne daje rezultate, prenose europski mediji.
U reviziji objavljenoj u utorak, tri godine nakon što je europska građanska inicijativa zaživjela, Komisija predlaže određena manja tehnička poboljšanja tog instrumenta i zaključuje da je zakon o njezinoj provedbi "potpuno proveden". Komisijina analiza pokazuje da su od 51 zahtjeva za registracijom inicijative do posljednje faze procesa stigle samo dvije inicijative - o pravu na vodu i o zabrani istraživanja s ljudskim embrijima. Na njih je Komisija formalno odgovorila, ali nisu rezultirali nikakvim zakonskim prijedlozima, budući da uspješan zahtjev ne dovodi automatski do novog prijedloga zakona.

Odbijena je 21 inicijativa, 12 nikada nije prikupilo propisani broj potpisa, a jedan - o vivisekciji - čeka odgovor Komisije u lipnju. U tri godine, inicijative je potpisalo gotovo šest milijuna ljudi. Inicijativom, pokrenutom u travnju 2012., željelo se građanima dati osjećaj da mogu potaknuti promjene na europskoj razini. Po pravilima, milijun potpisa iz sedam država članica o nekom pitanju za koje je Europska komisija nadležna trebalo bi biti dovoljno da Komisija razmotri donošenje zakona o tom pitanju ili objasni zašto to ne želi učiniti.

No kritičari smatraju da Komisija ne čini dovoljno kako bi taj instrument bio uspješan. Tvrde da je toliko složen da ga mogu koristiti samo jako dobro organizirane interesne skupine."Europsku građansku inicijativu toliko je teško koristiti i njezin je utjecaj toliko ograničen da izaziva veliku frustraciju građana", rekao je aktivist Carsten Berg, napominjući da je interes građana bio na vrhuncu 2013., a 2014. se izgubio. Komisija se slaže da "postoji prostor za poboljšanja", ukazujući uglavnom na tehničke i legalističke probleme, i zaključuje da je još "prerano" za procjenu dugoročnog utjecaja tog mehanizma te obećaje da će nastaviti pratiti situaciju, prenosi EUobserver.