Dnevne novosti

Ivo Josipović: U svibnju osnivam novu stranku socijaldemokratske orijentacije

08.04.2015 07:35 ZAGREB, 7. travnja 2015. (Hina), Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović najavio je u utorak da osniva novu stranku socijaldemokratske orijentacije te da će osnivačka skupština biti sredinom svibnja.

"Da, osnivam novu stranku socijaldemokratske orijentacije. Osnivačka će skupština biti sredinom svibnja", rekao je Josipović za Hinu te najavio da će svoje suradnike predstaviti na osnivačkoj skupštini otkrivši da će među njima biti puno mladih ljudi, a i onih koji su nekada bili ili jesu u nekim drugim strankama. Napomenuo je da je dio političkog projekta na kojem radi, osim osnivanja stranke, i suradnja, predizborna koalicija, s nekim tzv. manjim strankama. "Riječ je o regionalnim, lijevim i centrističkim strankama koje njeguju vrijednosti građanskog društva, koje imaju politiku socijalne osjetljivosti i društvene solidarnosti i koje su spremne na velike, strukturne reforme koje predlažem. Bez tih reformi gospodarstvo, a i društvo općenito, neće moći naprijed", kazao je.

Josipović smatra kako reforme moraju stvoriti uvjete za snažniju gospodarsku djelatnost, zapošljavanje i zadovoljavanje različitih potreba građana, od zdravstva, mirovinskog sustava, do obrazovanja, kulture i sporta. "Prije svega, Hrvatska se mora regionalizirati i decentralizirati. Ne možemo biti uspješni s oko 600 jedinica lokalne samouprave. Naizgled decentralizirana, Hrvatska je po raspodjeli ovlasti i financija visoko centralizirana, za građane i gospodarstvo skupa i neefikasna država. U znatnijem dijelu, ovlasti i sredstva treba usmjeriti prema regijama i lokalnoj samoupravi", drži Josipović. Također smatra da reforma pravosuđa nije ni približno dovršena, jer je još previše sporova koji predugo traju i opterećuju i građane i gospodarstvo. "Neću ponavljati sve one velike investicije o kojima, zapravo, govore sve stranke. Istaknut ću potrebu da se poreznim i drugim mjerama ojača investicijska klima i da se potakne zapošljavanje. Posebno, treba kod mladih promovirati poduzetnički duh, kako kroz sustav obrazovanja, tako i poticajnim mjerama za nove tvrtke, znatno više nego do sada", rekao je. I konačno, uz pravdu koja se očituje kroz borbu protiv korupcije i drugog kriminala, smatra bivši predsjednik, valja ojačati opću socijalnu pravdu. "Olakšanje dužničke krize, načela jednakih šansi, solidarnost s najsiromašnijima i drugima u nevolji opći su ciljevi socijalno osjetljive politike koja postojeća, relativno skromna sredstva mora usmjeriti najugroženijima. U programu stranke bit će više detalja reformi, onih gospodarskih i strukturnih, ali i najvažnije postavke vanjske politike, kulture, znanosti i obrazovanja", poručuje Josipović.

Na pitanje zbog čega je odustao od djelovanja u SDP-u, Josipović je rekao da mu je SDP, kao socijaldemokratska stranka, bliska po vrijednostima, baš kao i dobrom dijelu budućih članova nove stranke s kojima će se zalagati za te vrijednosti. "Razlikujemo se u odnosu prema strukturnim reformama i načinu kako se te vrijednosti ljevice i centra mogu ostvariti u praksi. Mi ćemo biti naglašeno usmjereni gospodarskim i strukturnim reformama, uz veću socijalnu osjetljivost", rekao je Josipović te dodao da SDP-u želi "svako dobro i više snage u provođenju reformi" naglasivši kako je upravo nevoljkost da se krene s njima, razlog osnivanja nove stranke. "Možda ćemo jednog dana biti ipak partneri u njihovu kreiranju i provođenju", napominje Josipović.