Dnevne novosti

Propisi za azil u EU-u moraju se mijenjati - povjerenik

08.04.2015 07:00 ATENA, 7. travnja 2015. (Hina/AFP), Europska unija je "zabrinuta" zbog sustava azila i "svjesna je da se nešto mora mijenjati" u propisima po kojima zemlja prihvata izbjeglice mora primiti njegov zahtjev, rekao je u utorak europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos. 
"Znam da grčku vladu zabrinjava dublinski sustav (koji uređuje skrb za izbjeglicu u zemlji prihvata). Htio bih reći da je i Europa, Europska komisija, zabrinuta i da je svjesna da se nešto mora mijenjati", istaknuo je Avramopoulos, nakon susreta s premijerom Aleksisom Ciprasom u Ateni. Grčka redovito upozorava da po dublinskom sustavu zemlje na granicama EU-a kroz koje migranti ulaze u Europu nisu u jednakom položaju. Aleksis Cipras je ocijenio da "uspješno upravljanje" useljeništvom zahtijeva "dvostruku solidarnost", prema onima koje "glad i ratovi gone iz njihovih ognjišta" i prema "zemljama na granicama EU-a" koje ih prihvaćaju. Avramopoulos je usto istaknuo da migracijska pitanja "ne smiju utjecati na pregovore Grčke s europskim ustanovama" i ne smiju se "iskorištavati u komunikacijske svrhe".

Grčki ministri vanjskih poslova i obrane naljutili su Europljane upozorivši da bi Grčka zbog neuspjeha pregovora o financiranju mogla izaći iz EU-a, što bi dovelo u pitanje njezino sudjelovanje u upravljanju migracijskim tokovima prema ostatku Europe. Otkako je na vlast u Grčkoj došla nova vlada radikalne ljevice iz centara za prihvat izbjeglica puštene su stotine ljudi. "Grčkoj treba nacionalni imigracijski program sukladan europskim propisima", istaknuo je Avramopoulos. U 2014. u EU je ušlo više od 276.000 ilegalnih imigranata, što je 138 posto više u odnosu na prethodnu godinu, među kojima je 207.000 stiglo Sredozemnim morem, podatci su EK-a.