Dnevne novosti

Grabar-Kitarović: Vrata NATO-a moraju ostati otvorena za jugoistočnu Europu

10.04.2015 07:00 ZAGREB, 9. travnja 2015. (Hina), Spektar sigurnosnih ugroza danas je mnogo veći nego prije 20-ak godina i vrata NATO-a moraju ostati otvorena, osobito za jugoistočnu Europu jer savez pridonosi većoj stabilnosti i sigurnosti u svijetu, rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak u Zagrebu. 
"Čvrsto smo uvjereni da vrata NATO-a moraju ostati otvorena (...) to je osobito važno za prostor jugoistočne Europe", rekla je predsjednica na međunarodnoj konferenciji u povodu 15. godišnjice osnutka Atlantskog vijeća Hrvatske, 6. godišnjice ulaska Hrvatske u NATO i 65. godišnjice osnutka Saveza. Zbog razvoja novih tehnologija i globalizacije "spektar sigurnosnih ugroza postaje mnogo veći nego što je to bilo prije 20-ak godina, a same institucije sustava mnogo ranjivije", rekla je i zato "suradnja unutar NATO-a, ali i s državama partnerima koje imaju posebne odnose s NATO-om kroz razne partnerske okvire doprinosi većoj stabilnosti i sigurnosti u svijetu čemu će i Hrvatska pridonositi".

Konferencija "NATO – dostignuća i nove zadaće" okupila je mlade 'atlantiste' iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije kako bi razmotrili gdje je NATO danas i "koliko su pojedini dijelovi te regije blizu članstva", rekao je predsjednik Atlantskog vijeća Hrvatske (AVH) Radovan Vukadinović. Današnji trenutak složen je zbog sukoba u Ukrajini, nestabilnosti u Sjevernoj Africi i transnacionalnih prijetnji što sve ukazuje na važnost kolektivne obrane, koja je i razlog osnutka Saveza, kazala je Grabar-Kitarović. Kao bivša pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju u govoru je isticala zajedničke vrijednosti - mir i sigurnost, slobode pojedinca i poštivanje međunarodnog prava prema povelji UN-a. Te su vrijednosti važne sastojnice NATO-a koliko i vojni i politički aspekt, rekla je. Naglasila je da NATO ima snažnu integracijsku ulogu jer je širenjem na druge države širio demokraciju i poštivanje tih zajedničke vrijednosti, a "Hrvatska je u tom procesu sazrela kao društvo". Educiranje i informiranje javnosti kako bi se podigla svjesnost o važnosti euroatlantskih integracija glavni je cilj AVH-a koji je, podsjetio je Vukadinović, pomogao osnutku Atlantskog saveza Crne Gore i Atlantskog vijeća BiH.

Hrvatska iskustva dragocjena su državama regije koje teže postati punopravne članice Saveza, rekla je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra te dodala da će summit NATO-a u Varšavi 2016. biti prigoda za "provedbu politike otvorenih vrata". Hrvatska se iskazala kao predana članica u zastupanju vrijednosti Saveza, ona aktivno pridonosi stabilnosti i sigurnosti Sjevernoatlantskog područja, rekla je Tafra. Načelnik Glavnog stožera RH, general zbora Drago Lovrić govorio je o zahtjevnom procesu transformacije Hrvatskih oružanih snaga u modernu vojsku, danas sposobnu za kvalitetnu obranu, pri čemu je naglasio brzinu te preobrazbe. "Hrvatske oružane snage primjer su najbrže integracije", rekao je i objasnio da nijedna zemlja nije to tako brzo učinila. Spomenuo je da je u tom procesu važan alat bio Akcijski plan za članstvo, iskustvo Domovinskog rata što su ga vojnici ugrađivali i iskustvo sudjelovanja u NATO-ovim misijama u svijetu.