Dnevne novosti

Milanović: neće biti ishitrenih odluka

10.04.2015 07:01 KOPRIVNICA, 9. travnja 2015. (Hina), Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je u četvrtak da se nikakve ishitrene odluke neće donositi nakon što je Ustavni sud nedopuštenim proglasio referendumsko pitanje o zabrani izdvajanja pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru.
Ta odluka Ustavnog suda, rekao je, "nije u biti promijenila ništa", iako mu je "jako drago da tako misle". Na novinarsko pitanje ide li se nakon odluke Ustavnog suda opet u outsourcing ili ne, rekao je: "Prema potrebama i nikako preko leđa radnika, poštujući sva njihova prava i u ovoj teškoj situaciji pravo na rad". Nikakve ishitrene odluke, obećao je, neće se donositi.

"Činjenica je da će se u tom segmentu struktura radne snage morati mijenjati i kako ljudi budu odlazili u mirovinu trebat će voditi računa prije svega da novi angažmani budu isplativiji", rekao je Milanović novinarima u Koprivnici. Ustavni je sud u srijedu nedopuštenim proglasio referendumsko pitanje o zabrani izdvajanja pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru.

Referendum o donošenju zakona kojim bi se zabranilo bilo kakvo izdvajanje pratećih i neosnovnih djelatnosti u javnom sektoru zatražilo je 17 sindikata, a njihovu je inicijativu prošle godine potpisima poduprlo više od 600 tisuća građana. Nakon toga je Vlada, koja je radi ušteda imala namjeru izdvojiti neosnovne djelatnosti iz javnog sektora, odustala od toga i odlučila se za model spin off, koji bi, kako je tada rečeno, trebao donijeti uštede ali i biti manje stresan za radnike.