Dnevne novosti

Vučić za gospodarsku suradnju, a ne bratstvo i jedinstvo na Balkanu

13.04.2015 07:00 SARAJEVO, 11. travnja 2015. Hina, Balkanskim zemljama nije potrebno bratstvo i jedinstvo, nego racionalna i bliska gospodarska suradnja, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić u intervjuu objavljenom u subotu.

"Sami, odvojeni i posvađani bit ćemo mala i beznačajna tržišta, s umirućim ekonomijama, politikama prošlosti, a ne budućnosti", rekao je Vučić u intervjuu objavljenom na mrežnim stranicama banjolučkih "Nezavisnih novina". "U političkom smislu nije nam potrebno bratstvo i jedinstvo, ali nam je potrebna racionalna i odgovorna, bliska suradnja na svim planovima, od izgradnje infrastrukturnih projekata do zajedničkog izlaska na treća tržišta", dodao je Vučić.

Komentirajući odnos prema BiH, rekao je da iskreno želi poboljšanje suradnje dviju država. "Mi to iskreno želimo. Srbi, Bošnjaci i Hrvati stoljećima žive na ovim prostorima. Ni u budućnosti nećemo moći jedni bez drugih", rekao je Vučić. "Kad to neke usijane glave budu razumjele, bit će bolje za sve nas. Ja sam to razumio i puno toga naučio iz vlastiti grešaka i osobne, političke uskogrudosti", dodao je aludirajući na svoje ratnohuškačke izjave iz razdoblja kada je bio bliski suradnik haaškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja.

Vučić nije precizno odgovorio hoće li ove godine doći u Srebrenicu na 20. obljetnicu genocida nad Bošnjacima, kazavši tek kako je "o konkretnim političkim manifestacijama rano govoriti". Srbijanski je premijer ustvrdio kako će njegova zemlja do kraja mandata sadašnje vlade biti "bolja i uređenija nego što je bila 2014. godine". "Političari i tajkuni koji su se bogatili zahvaljujući sprezi s establišmentom, svakako, nemaju dovoljno interesa da Srbija postane pristojna i normalna zemlja, ali oni neće imati šansu ostvariti svoje planove o zaustavljanju države u skorijem periodu", istaknuo je Vučić.