Dnevne novosti

Grabar-Kitarović: Karlovačka županija uspješna unatoč nedostatcima fiskalnog sustava

14.04.2015 07:10 KARLOVAC, 13. travnja 2015. (Hina), U povodu Dana Karlovačke županije na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Zorin domu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da joj je drago da ta županija "unatoč krizi i nedostacima fiskalnog sustava" uspijeva ostvariti i podupirati niz projekata u svim područjima života, te da je "zajedništvo ključ tog uspjeha". 
Istaknuvši da je zajedništvo bilo ključno i u Domovinskom ratu, kada su gradovi Karlovac, Duga Resa, Josipdol i Ogulin sačuvali prometne komunikacije sjevera i juga, predsjednica je naglasila važnost Karlovca kao industrijskoga grada. Industrijska tradicija je sačuvana unatoč velikosrpskim razaranjima i lošim primjerima privatizacije te krizi koja neopravdano dugo traje. Upravo vaša županija pokazuje da je industrijski razvoj moguć, isplativ i održiv i da se može uskladiti sa sve zahtjevnijim ekološkim standardima, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Govoreći o gospodarskoj krizi, istaknula je da je Hrvatska puna sposobnih i kreativnih ljudi, udruga i tvrtki te da je neopravdana dugotrajna kriza. Dodala je kako je jedno od rješenja i da "veći dio dohotka ubuduće mora ostajati onima koji su ga ostvarili jer se opravdanost postojanja županija očituje u tome što su one konzistentne povijesno-političke i gospodarske cjeline". "Očito je da je problem u sustavu koji ne omogućava da sposobni dođu do punog izražaja. Jedan je uzrok činjenica da jedinice lokalne i područne samouprave nemaju dovoljno samostalnosti te da je načelo supsidijarnosti samo načelno usvojeno, a da je za puni uspjeh potrebna veća financijska decentralizacija", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Župan Ivan Vučić (HDZ) predstavio je rezultate iz 2014. ističući da su, unatoč smanjenju proračunskog novca, ispunjeni svi ciljevi te da je postignut razvoj, a posebice je pohvalio razvoj jedine županijske poslovne zone u Hrvatskoj, one na mjestu bivše vojarne Logorišta. U vezi s planovima razvoja iz Razvojne strategije do 2020., Vučić je rekao kako se nada da će je "uspjeti realizirati i da se županije neće u međuvremenu ugasiti". Predsjednik Županijske skupštine Željko Bokulić (HSP AS) uručio je zaslužnima priznanja, pri čemu je istaknuo da će županije ubuduće biti prepoznate kao nositeljice razvoja svojih sredina i samostalnije u financijskome i operativnom smislu na dobrobit svojega stanovništva.

Županijska priznanja uručio je ukrajinskom veleposlaniku Oleksandru Levchenku za doprinos u suradnji Karlovačke županije i ukrajinske Mikolajevske oblasti, Miljenku Ožuri za razvoj tehničke kulture, Karlovačkoj građanskoj gardi za njegovanje kulturne baštine, Klubu za podvodne aktivnosti iz Karlovca za razvoj sporta i humanitarnog rada te građevinskoj tvrtki Arkadi za doprinos u razvoju gospodarstva. General pukovniku Miljenku Crnjcu dodjeljeno je priznanje za životno djelo u obrani domovine i očuvanju povijesnih činjenica o Domovinskom ratu. Zahvaljujući na javnim priznanjima u ime svih, veleposlanik Levchenko je rekao da su Hrvati prije te krajem šestoga i početkom sedmog stoljeća došli na ovo područje iz Zakarpatja, iz Ukrajine. Ove krajeve oni zovu Bijela Hrvatska, a u našoj domovini, rekao je, "osjeća se kao Bijeli Hrvat koji je došao kod svojih nakon 1500 godina". Osim predsjednice i veleposlanika Ukrajine, stanovnicima Karlovačke županije njihov su dan čestitali predsjednik HSP AS Ivan Tepeš, predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, gosti iz susjednoga Unsko-sanskog kantona u BiH te počasni građanin Karlovca Mate Granić. U sklopu posjeta Karlovačkoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je u Karlovcu tvrtku Lana – karlovačka tiskara d.d. i tvrtku Klesarstvo „Stanković“.