Dnevne novosti

HDZ zbog "bušenja Jadrana" podnio interpelaciju o radu Vlade

17.04.2015 07:35 ZAGREB, 16. travnja 2015. (Hina), HDZ je u saborsku proceduru uputio interpelaciju o radu Vlade, koju optužuje da je ubrzanim, nezakonitim i netransparentnim postupkom seizmičkog istraživanja i izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu pokazala nebrigu za očuvanje mora i morskog okoliša, minorizirala ulogu Sabora u definiranju politika te uskratila lokalnoj razini mogućnost samostalnog odlučivanja o razvojnim prioritetima.

HDZ-ov zastupnik Branko Bačić je, na konferenciji za novinare, kazao kako je stranka i ranije razmišljala o pokretanju interpelacije, ali su pričekali 2. travnja, do kada je Vlada morala potpisati ugovore sa šest kompanija koje su zainteresirane za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, što se nije dogodilo. Neodgovornim smatra što je Vlada dala odobrenje stranoj privatnoj tvrtki Spectrum Geo Limited za provođenje seizmičkih istraživanja Jadrana bez provedenog javnog natječaja i prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu. "U tom netransparentno vođenom postupku davanja odobrenja stranoj tvrtki nepoznanica javnosti ostao je podatak u kojoj je mjeri Vlada RH osigurala da se zaštite nacionalni interesi u dijelu raspolaganja strateškim energetskim podacima koji su dobiveni ovim istraživanjem", kazao je Bačić. Istaknuo je da HDZ nije apriori protiv istraživanja i eksploatacije, ali jest protiv nezakonitog i netransparentnog postupka. Upozorio je da je projekt pokrenut na temelju okvirnog plana i programa istraživanja, koji naziva "čudnovatom izmišljotinom", budući da njegovo donošenje nije predviđeno niti jednom strategijom, zakonskim ni podzakonskim aktom.

Ističe da je Vlada, umjesto tog dokumenta, trebala donijeti strategije gospodarenja mineralnim sirovinama, upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem mora te održivog razvitka Republike Hrvatske, kao i Zakon o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, koji je po europskoj direktivi dužna donijeti do 19. srpnja. "Svi ti dokumenti trebali su biti doneseni u srpnju i nakon toga se sve ovo moglo odraditi u skladu sa zakonom i nije nam jasno zašto se Vladi žuri", kazao je Bačić. Upozorio je da je uz te strategije nužno donijeti i Državni plan prostornog razvoja, jer se nijedna platforma ne može postaviti bez lokacijske dozvole, a ona se ne može izdati bez prostornog plana. Podsjetio je da je Sabor sredinom 2013. izmijenio Strategiju prostornog uređenja, čime je omogućio da se na prostoru srednjeg i južnog Jadrana izvan teritorijalnog mora ugljikovodici istražuju, ali ne i eksploatiraju. "S obzirom da je Sabor rekao gdje se i što može raditi, dakle izvan teritorijalnog mora 22 kilometara od obale, kako i odakle Vlada crpi pravo istraživati u teritorijalnom moru i to ne samo istraživati, nego i eksploatirati? Vlada je, kao što znate, raspisala natječaj da je moguće istraživati i eksploatirati 10 kilometara od obale.

Iz kojeg strateškog dokumenta i zakona si je dala pravo raspisati takav natječaj", upitao je Bačić. Naglasio je da je na tu činjenicu ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka u svom mišljenju upozorila i ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, ali da se on na to oglušio. Blamažom smatra to što Vlada nije pravodobno provela prekogranične konzultacije u skladu s ESPOO konvencijom. Tvrdi da su one pokrenute tek na inzistiranje susjednih država, zbog čega bi se potpisivanje ugovora moglo odgoditi do kraja godine. Bačić sumnja i u podatke o koristi države od potencijalne eksploatacije ugljikovodika. "Jučer je ravnateljica Agencije za ugljikovodike izjavila kako je možebitni godišnji profit RH od istraživanja i eksploatacije nafte u sljedećih 20 godina milijarda kuna. Taj je prihod na razini jedne šezdesetine prihoda od turizma.

Mi u HDZ-u postavljamo pitanje, kada na jednu stranu stavite prihod od milijardu kuna, a s druge strane rizik od jednog takvog procesa, je li u taj posao opravdano ući bez da se građani i lokalna zajednica upoznaju s time i utvrdi koji su to financijski efekti od tog posla", kazao je Bačić. Upozorio je i da su takve procjene rađene na temelju cijene nafte od 83 dolara po barelu, a ona je danas svega 56 dolara, što znači da bi profit zapravo bio puno manji. HDZ zato interpelacijom traži da Vlada obustavi sve postupke koji se provode temeljem provedenog Prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika, napravi sveobuhvatnu analizu rada svih tijela državne uprave u postupku davanja odobrenja za provođenje seizmičkog istraživanja Jadrana i Prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika te utvrdi tko je odgovoran za nezakonitosti i netransparenosti u provedbi tih postupaka.