Dnevne novosti

Varga: Hrvatsku napustilo 233 liječnika i 98 sestara

21.04.2015 07:20 ZAGREB, 20. travnja 2015. (Hina), Od ulaska Hrvatske u EU do sredine ožujka Hrvatsku su napustila 233 liječnika i 98 medicinskih sestara i tehničara, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja koje je ministar Siniša Varga iznio u razgovoru za Hinu u kojem je također najavio mjere za zaustavljanje odljeva kadrova poput novčanih stimulacija i novih zapošljavanja, te 1000 novih specijalizacija koje će Ministarstvo raspisati u ovoj godini. 
Varga je pritom istaknuo da je broj odlazaka višestruko manji od broja zatraženih dopusnica za odlazak, koje su od svojih strukovnih komora zatražila 673 liječnika te 173 sestre i tehničara. Lani je odobreno 218 specijalizacija iz hitne medicine, 91 iz anesteziologije, 61 iz pedijatrije, te 53 iz ginekologije i opstetricije. U Ministarstvu zdravlja kompletiraju zahtjeve zdravstvenih ustanova za specijalizacijama u ovoj godini, a Varga je siguran da će brojke u najmanju ruku biti jednako dobre kao i lani.

Udjel mlađih od trideset godina koji su zaposleni u zdravstvenom sustavu povećan je s osam posto na početku 2012. godine na 12,4 posto u ožujku ove godine. Ministar je odbacio mogućnost privatizacije javnog zdravstva, te najavio podmirenje dugova bolnica do 2017. godine, kada bi plaćanje trebalo biti svedeno u zakonski rok od šezdeset dana. Nakon izlaska HZZO-a iz državne riznice bolnice više rade, a taj im je rad plaćen i ne stvaraju gubitke, pacijenti daleko ranije dolaze na red i pravovremeno su liječeni, ustvrdio je Varga istaknuvši da je "matematika cijelog novog modela - tko radi više i bolje, više će mu biti i plaćeno".