Dnevne novosti

EK optužio Gazprom za previsoke cijene, sprječavanje konkurencije

23.04.2015 07:00 BRUXELLES, 22. travnja 2015.(Hina)Europska komisija je u srijedu pokrenula postupak protiv ruskog plinskog diva Gazprom zbog sumnji za zloparabu dominantnog položaja na tržištu te pretjeranih cijena za kupce u istočnoj Europi. 
Europska komisija uputila je Gazpromu obavijest o utvrđenim činjenicama u kojoj se navodi da su neke od njegovih poslovnih praksi na tržištima opskrbe plinom u srednjoj i istočnoj Europi zlouporaba vladajućeg položaja na tržištu kojom se krše protumonopolska pravila EU-a. Na temelju istrage koju je Komisija otvorila u kolovozu 2012., njezino je preliminarno mišljenje da Gazprom, provedbom ukupne strategije podjele tržišta plina u srednjoj i istočnoj Europi, primjerice smanjenjem mogućnosti svojih korisnika da prekogranično preprodaju plin, krši protumonopolska pravila EU-a. Gazprom je određenim državama članicama EU-a nametao nepoštene cijene, koje su bile više i do 40 posto u odnosu na cijene po kojima je plin prodavao drugdje. Takvu praksu Gazprom je provodio u Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latbviji, Litvi, Poljskoj i Slovačkoj.

Gazprom kojega kontrolira država je ključni opskrbljivač plinom Europe unatoč političkim sporovima EU-a s Rusijom posebice nakon sukoba sa Zapadom zbog Ukrajine. Gazpromu je sada na raspolaganju 12 tjedana za odgovor na obavijest o utvrđenim činjenicama, a može i zatražiti saslušanje radi iznošenja svojih argumenata. Upućivanjem obavijesti o utvrđenim činjenicama ne prejudicira se konačni ishod istrage. Potvrdi li se Komisijinom preliminarno mišljenje, Gazprom može biti kažnjen globom do 10 posto svoga godišnjeg prometa, što znači da kazna mogla dosegnuti iznos od preko devet milijarda eura.

Povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager posebno ističe da slučaj nije pokrenut iz političkih razloga, nego da je riječ o tome poštuje li tvrtka europske propise ili ne. Dodaje da je istraga pokrenuta prije nego što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim. Gazprom je priopćio u srijedu kako se strogo pridržavao svih zakona u zemljama s kojima posluje. Isto tako je rekao kako je njegov mehanizam za određivanje cijena u skladu sa standardima drugih proizvođača i izvoznika. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao kako je EU-ova optužba neprihvatljiv pokušaj da se retroaktivno primijene najnoviji propisi Unije na ranije ugovore. Ustvrdio je kako su svi važeći ugovori koje je Gazprom potpisao sa svojim partnerima "potpisani uz puno poštivanje sustava koji je postojao u EU-u u to vrijeme". "Nakon što je EU usvojio takozvani treći energetski paket...ima pokušaja, koji se sada nastavljaju, da se unazad, retroaktivno primijene ti uvjeti i na stare ugovore. To je apsolutno neprihvatljivo", rekao je Lavrov u intervjuu za tri radio-postaje. Gazprom je drugi veliki tržišni igrač protiv kojeg povjerenica Vestager pokreće postupak. Prije tjedan dana pokrenut je slučaj američkog internetskog diva Googlea.