Dnevne novosti

Saborski zastupnici pozdravljaju dobrovoljno članstvo u agronomskoj komori

24.04.2015 07:20 ZAGREB, 23. travnja 2015. (Hina), Sabor je u četvrtak kratko raspravio Konačni prijedlog zakona o Hrvatskoj agronomskoj komori, a većina klubova pozdravila je promjene između prvog i drugog čitanja kojima je utvrđeno da je članstvo u komori dobrovoljno, osim za ovlaštene agronome. 
Takvo mišljenje većine ne dijeli HDZ-ov Franjo Lucić, koji je uvjeren kako "do promjene u stvari nije ni došlo". "Članstvo u komori za ovlaštene agronome i dalje je obavezno, pa nije sasvim jasno čemu su služile vratolomije oko dodavanja stavaka kojima se ustvari ništa nije promijenilo", rekao je. Lucić pozdravlja osnivanje same komore, od koje očekuje da će štititi interese agronoma, no smatra da je trebalo snažnije odvojiti javnu od privatne savjetodavne službe.

Vladimiru Bileku (HNS) prihvatljiva je obveza članstva u komori za ovlaštene agronome. "Ovo je pozitivan zakon o osnivanju komore koja bi u dobrovoljnom dijelu udružila ljude. Oni koji žele ovlaštenje, normalno da moraju biti obvezni u tom dijelu komore", ocijenio je. Damir Rimac (SDP) pozdravlja, pak, liberalizaciju tržišta koja će, uvjeren je, iskusnim agronomima omogućiti da primijene svoje znanje, a proizvođačima hrane da na tom tržištu biraju najkvalitetnije agronome po prihvatljivoj cijeni. Igor češek (HDSSB) kazao je kako se nada da će agronomska komora hrvatskoj poljoprivredi pomoći da napokon stane na zdrave noge. Sabor će zasjedanje nastaviti u petak.