Dnevne novosti

Bandić na zagrebačkoj Kajzerici najavio trg, park i crkvu

04.05.2015 07:17 ZAGREB, 1. svibnja 2015. (Hina), Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je u petak, na 1. svibnja, i Kajzericu te stanovnicima toga zagrebačkog naselja obećao da će se na zelenoj parceli izgraditi središnji trg, park i crkva, jer taj prostor vidi kao "mali Bundek". 
Za taj prostor uz Bencekovićevu ulicu postoji inicijativa za izgradnju parka, a pokrenula ju je udruga građana "ZaKaj za Kajzericu". Ognjen Golubić iz te udruge novinarima je rekao da je to jedina preostala parcela na Kajzerici, koja je dijelom u privatnom, a dijelom u gradskom vlasništvu, a inicijativa udruge je da tu ne nikne nikakav šoping centar, nikakva građevina. "Nakon škole i vrtića koje smo dobili, odlučili smo se na još jednu akciju - da ova parcela ostane zelena", poručio je. Golubić je pojasnio da je njihova ideja da tu bude park, trg, igralište, kako bi djeca imala prostora za igru, ali i sadržaji za umirovljenike. Rekao je da im je gradonačelnik Bandić rekao da će tako i biti. Upitan kako komentira to što je gradonačelnik spomenuo da će se na tom prostoru graditi i crkva, Golubić je rekao da za crkvu ima nekoliko lokacija gdje bi se mogla graditi.

Bandić je novinarima rekao kako su ljudi na Kajzerici opravdano reagirali i pobojali se da će na toj zelenoj plohi niknuti desetak novih kuća. Obećao je da će Grad zamijeniti parcele s privatnim vlasnicima kako bi se na toj plohi napravili središnji trg te park. Na toj plohi izgradit će se i crkva, a bit će i fontana, rekao je. Na pitanje novinara kako komentira što svi stanovnici Kajzerice nisu za to da se na toj plohi gradi crkva, Bandić je rekao kako bi i on isto, na primjer, htio biti predsjednik SAD-a, ali zna da to ne može biti, ali bi neku drugu funkciju u Hrvatskoj, višu i odgovorniju mogao obnašati, ako mu građani ukažu povjerenje.

Inače, Nadbiskupski stol Zagrebačke nadbiskupije nedavno je priopćio da je nadbiskupija spremna odreći se prava na povrat oduzete imovine na Sveticama, pod uvjetom da Grad Zagreb, poštujući zakonske propise, u zamjenu za to zemljište osigura zemljišta za izgradnju crkve na Kajzerici, crkve u Španskom te crkve u Jelkovcu. Gradonačelnik Bandić popodne je obišao i prostor škole i vrtića na Kajzerici te zatražio da mu se za tjedan dana popiše sve što treba napraviti vezano za dvije škole i vrtić. Na URIHO-voj plohi rekao je da ju treba urediti jer se ne zna kada će URIHO graditi, može za godinu, a može i za pet godina. Bandić je najavio da će na Kajzericu doći za mjesec dana kako bi vidio što se od dogovorenog napravilo.