Dnevne novosti

PGŽ: višak 4,4 od milijuna kuna za pomoć Gorskom kotaru i zdravstvu

05.05.2015 07:02 RIJEKA, 4. svibnja 2015.(Hina)Proračun Primorsko-goranske županije za 2014. od 343,1 milijun kuna izvršen je gotovo 99 posto, a višak novca od 4,4 milijuna kuna rebalansom će se rasporediti za pomoć Gorskom kotaru i održavanje objekata u zdravstvu, rečeno je u ponedjeljak na redovnoj tjednoj konferenciji za novinare u županijskoj upravi.
Oko polovice od 4,4 milijuna kuna bit će raspoređeno za Gorski kotar, koji je pogođen smanjenjem fiskalnih snaga lokalnih jedinica, a druga polovica za pomoć državnom zdravstvu, rekao je župan Zlatko Komadina. Od tog novca uredit će se podovi i zidovi Hitnog trakta riječkog Kliničkog bolničkog centra, dio sanitarija na kardiološkom odjelu te krov u Dječjoj bolnici na Kantridi. Pročelnik za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat rekao je da je ostalo neutrošenih 36,8 milijuna kuna, koji se prenose u sljedeću godinu. Pojasnio je da je za neutrošeni novac u većem dijelu, za oko 32 milijuna kuna, utvrđena namjena, ali da još nije iskorišten zbog zastoja nekoliko većih kapitalnih projekata, uglavnom zbog žalbi u postupcima javne nabave.

Županijska uprava za ceste imala je za 2014. planirani proračun od 98,8 milijuna kuna, a izvršeno je oko 92 milijuna kuna, rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste (ŽUC) Georg Žeželić. Najavio je da se u 2015. za ceste Gorskog kotara planira izdvojiti 10 milijuna kuna te je pojasnio da ulaganja u to područje, za održavanje i popravke cesta, uvijek čine oko 40 posto ŽUC-ova godišnjeg proračuna. Ocijenio je da su prihodi ŽUC-a stabilni, ali da su smanjeni po nekoliko osnova za ukupno oko 15 milijuna kuna na godinu. Komadina je zahvalio svima koji pomažu u sanaciji posljedica požara u riječkoj elektrotehničkoj školi, u kojoj je prošloga tjedna izgorjela zbornica. Rekao je kako se nada da će redovna nastava početi uskoro, za dan ili dva, da će županija osigurati novac za adaptaciju i da je škola osigurana.