Dnevne novosti

Jačanje teatarskih spona i nove europske suradnje kroz mrežu NETA

08.05.2015 07:00 ZAGREB, 7. svibnja 2015. (Hina), Produbljivanje međuteatarske komunikacije radi promicanja nacionalnih kazališnih i izvedbenih umjetnosti u Europi i šire neke su od osnovnih zadaća međunarodne kazališne mreže Nova europska teatarska akcija (NETA), čiji su program i ideje predstavljeni u četvrtak u Zagrebu. 
Mreža je osnovana 2004. sa sjedištem u Ljubljani kao plod dugogodišnjih veza 31 kazališta i teatarskih festivala iz četrnaest zemalja Balkana, Srednje i Jugoistočne Europe i njihove zajedničke odluke da institucionaliziraju svoju suradnju. Danas broji 67 članova iz 19 europskih država, među kojima su i zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella, Međunarodni festival malih scena Rijeka, Festival Eurokaz, Zagrebačko kazalište mladih (ZKM), te Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula. "No, nisu svi članovi jednako aktivni, a upravo je intenziviranje suradnje u vrijeme kada je NETA kao jedina takva mreža iz ovog dijela Europe dobila podršku europskog programa EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency) za programsko razdoblje 2014.-2017. cilj mojeg posjeta", kazao je glavni tajnik i direktor ljubljanskog festivala Ex ponto Damir Domitrović na tiskovnoj konferenciji u ZKM-u.

NETA nudi izvrsne mogućnosti za međunarodne projekte u području teatra, umjetnosti i stručnog obrazovanja te priliku za umrežavanje kulturnih iskustava svake vrste, napomenuo je Domitrović. "Naši su članovi veliki nacionalni teatri, znane kazališne kuće ali i nevladine organizacije. Specifičnost koja nas dijeli od ostalih mreža upravo je u različitosti programskih, organizacijskih i estetskih koncepata naših članova", dodao je. Razmjene predstava, umjetnika i tehničkog osoblja, koprodukcije, prenošenje stručnih znanja, organizacija raznih oblika kazališne izobrazbe, međusobna promidžba aktivnosti, razvoj kazališnog i kulturnog prostora, te povezivanje i umrežavanje kazališnih, filmskih, umjetničkih i drugih kulturnih institucija u Europi i šire temeljni su ciljevi aktivnosti NETA-e. "Od hrvatskih kazališta, dosad je prednosti NETA-e najviše koristilo Istarsko narodno kazalište, te dijelom Eurokaz, a cilj nam je u predstojećem razdoblju u aktivnosti uključiti i ostale postojeće članove, te privući nove", istaknuo je Domitrović.

Programske ciljeve mreže zajednički razvijaju i provode izvršni, kazališni i festivalski odbor. Predsjednik NETA-e je bivši makedonski ministar kulture Blagoja Stefanovski, a njezin počasni predsjednik Branislav Mićunović, ministar kulture, medija i sporta Crne Gore. Upravo je u Podgorici i pod krovom Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP) 2006. održan prvi NETA festival, najveći festivalski format mreže, koji se ove godine održava u rujnu u Bukureštu. Festivalski programi važan su dio djelovanja NETA-e, a dosad ih je realizirano ukupno pet. "Jedan od ključnih razvojnih projekata NETA-e u programskom razdoblju 2014.-2017. je uspostava međunarodnog umjetničkog ansambla", kazao je Domitrović. Ansambl zasad ima 25 članova iz sedam država, među kojima je i nekoliko hrvatskih umjetnika, a njihova je prva zajednička produkcija u planu za realizaciju u 2016. Tu je i pokretanje NETA art internet televizije kojoj je cilj jačanje komunikacije među članovima, promicanje njihovih aktivnosti i umjetničkog rada, te redovito pružanje relevantnih informacija iz kulture, dodao je.

Treći projekt na kojemu se radi je NETA institut za međunarodnu kulturnu suradnju na razini dramaturga, producenata, redatelja i drugih kazališnih umjetnika, čije bi se djelovanje trebalo dopunjavati i međusobno isprepletati s onim NETA art televizije i NETA umjetničkog ansambla. Važan je segment i razvoj mreže međunarodnih koprodukcija. U 2015. u planu su dvije koje će uključivati umjetnike iz šest zemalja - Makedonije, Slovenije, Belgije, Crne Gore, Hrvatske i Italije. "S obzirom na situaciju u kulturi uopće – u Sloveniji, primjerice, nikada nije bilo gore razdoblje - prijavljivanje na europske programe izuzetno je važno", poručio je Domitrović, napomenuvši kako EACEA pokriva 80 posto programskih aktivnosti NETA-e. Preostalih dvadeset posto prikuplja se djelomično dod članarina, djelomičmo od institucija, te samih članova, napomenuo je. Ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković izrazila je interes za intenziviranjem suradnje, osobito kroz uključivanje institucija nezavisne kazališne scene. "Upravo je u uključivanju organizacija iz područja nezavisne kazališne i plesne umjetnosti velika vrijednost te mreže", kazala je Abramović Milković. Najavila je da će suradnja među institucijama nezavisne scene biti tema okruglog stola koji će biti organiziran kao prva zajednička aktivnost ZKM-a i NETA-e.