Dnevne novosti

Čelnici Liječničke komore protiv ograničavanja ovlasti, Varga najavljuje uvođenje reda

11.05.2015 07:28 ZAGREB, 8. svibnja 2015. (Hina), Čelnici Hrvatske liječničke komore (HLK) u petak su se usprotivili ograničavanju javnih ovlasti te autonomne strukovne organizacije liječnika, kako je to predloženo izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, na što je ministar zdravlja Siniša Varga poručio da će se uspostaviti nadzor nad svim tijelima s javnim ovlastima, te najavio uvođenje reda u rad sedam komora u zdravstvu.

Po nacrtu novog zakona, HLK gubi neke od javnih ovlasti, poput registra liječnika, davanja mišljenja na neke zakonske akte i mrežu zdravstvene zaštite. "Mi smo protiv toga, vjerujem da takav prijedlog neće biti konačan", poručio je predsjednik Komore Hrvoje Minigo uoči tradicionalnog stručnog simpozija HLK-a "Liječnička samouprava u Europi". Pojasnio je da se, po nacrtu zakona koji još nije u javnoj raspravi, Ministarstvu daju veće ovlasti u upravnom nadzoru - ono bi moglo poništavati odluke Časnog suda, pa i smjenjivati čelnike HLK-a. "Nećemo dopustiti da zakonske izmjene u tom obliku idu u javnu raspravu. To je korak unatrag jer Komora mora biti neovisna samostalna udruga liječnika koja ima svoje ciljeve i javne ovlasti", ističe Minigo. Tako je, kaže, uređeno svugdje u zapadnom svijetu, pa isto treba biti i u Hrvatskoj.

Nedavno je i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozvala Vargu da odustane od upravnog nadzora nad radom komora, ocjenivši predložene zakonske izmjene "nametanjem političke moći neovisnim institucijama". No, Varga, koji je također sudjelovao na simpoziju HLK-a, u izjavi novinarima istaknuo je kako je "nedavna ciljana inspekcija" utvrdila da tri od sedam komora u zdravstvu ne radi sukladno propisima. "To je nedopustivo, moramo imati zakonske ovlasti da uvedemo red tamo gdje ga nema", poručio je. Ministarstvo, kaže Varga, traži rješenja da komore kod provedbe javnih ovlasti budu pod neposrednom kontrolom tijela državne uprave, odnosno Ministarstva, kako bi njihov rad bio usklađen sa zakonskim propisima, što dosad nije uvijek bio slučaj.

Upitan za opasnost od "privatizacije i amerikanizacije" sustava javnoga zdravstva ako budu prihvaćene najavljene zakonske izmjene, predsjednik Komore odbio je komentirati to pitanje istaknuvši da je riječ o "političkoj odluci". No, u slučaju da se ide u privatizaciju, istaknuo je, treba postaviti pravila igre tako da pacijenti ne budu oštećeni i da svatko ima pravo dobiti zdravstvenu zaštitu iz osnovnog zdravstvenog osiguranja. Ovogodišnji VIII. simpozij HLK-a bavio se položajem strukovnih komora, njihovog odnosa prema drugim liječničkim organizacijama, sudjelovanjem komora u zdravstvenoj politici, te suradnjom s nacionalnim upravnim i regulatornim tijelima. Simpozij je organiziran uoči svečanosti u povodu 20. godišnjice obnovljenog rada HLK-a, sa ciljem pokretanja javne rasprave i donošenja kvalitetnih zaključaka koji će doprinijeti boljem radu Komore.