Dnevne novosti

Udovice optužuju saborsko Povjerenstvo da im umanjuje prava

14.05.2015 07:30 ZAGREB, 13. svibnja 2015. (Hina), Udruga udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije optužila je u srijedu saborsko Povjerenstvo za analizu izračuna braniteljskih mirovina da umanjuje njihova prava, izjednačava ih s bivšim pripadnicima JNA i milicije, službenicima u saveznim tijelima bivše SFRJ i ostalim kategorijama "pod posebnim uvjetima", te omalovažava žrtve hrvatskih branitelja i njihovih poginulih supruga. 
Predsjednica udruge Rozalija Bartolić ustvrdila je na konferenciji za novinare da je nacrt novog zakona o izračunu mirovna u suprotnosti s važećim Zakonom o pravima hrvatskih branitelja, koji definira koeficijente za izračun mirovina udovica hrvatskih branitelja. Taj Zakon još nije promijenjen i vjerujemo da neće ni biti ako većina branitelja i stradalnika ostane pri zahtjevu za donošenjem ustavnog zakona o zaštiti njihovih prava, a time i koeficijenata, rekla je Bartolić. Udruga je također nezadovoljna jer se u novom zakonu ne spominju pojmovi poput "poginuli ili preminuli hrvatski branitelj", "hrvatski ratni vojni invalid", "branitelj iz Domovinskog rata", već sve to zamjenjuje kategorija "korisnika". Iz zakona također nestaju koeficijenti koji su vezani za osobni čin, ustrojbeno mjesto i zapovjednu dužnost, ističe Bartolić. Zauzela se za donošenje ustavnog zakona o zaštiti prava hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, bez mijenjanja koeficijenata na temelju kojih su do sada računane mirovine, kao i vraćanje svih izdvojenih prava pod okrilje toga zakona. Bartolić je također kritizirala prosvjednike u šatoru pred Ministarstvom branitelja rekavši da tamo interese udovica Domovinskog rata zastupa Neda Balog koja više nije legitimna predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja jer joj je mandat istekao, a i više puta je dala kontradiktorne izjave u javnosti.

Umirovljeni časnik HV-a Gvido Hornik rekao je da se novim Zakonom o mirovinskom osiguranju smanjuju prava branitelja, a oficirima bivše JNA daju posebni dodaci i veće mirovine temeljem propisa koje je donijela bivša SFRJ. Udovicama poginulih branitelja koeficijent za izračun mirovina je 0,80, a udovicama oficira bivše JNA 0,90, što pokazuje da ova zemlja više cijeni oficire JNA nego svoje branitelje, kazao je Hornik. Također je ustvrdio da je u zadnjih godinu dana porastao broj boraca NOB-a za novih 2075 osoba, što nije objavljeno na stranicima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Dodao je da nitko 12 godina nije radio reviziju i kontrolu mirovina iz NOB-a i nitko ne zna jesu li ti ljudi živi ili nisu. Odredba Zakona o mirovinskom osiguranju koja se odnosi na hrvatske branitelje, koji mirovine dijeli na temelju braniteljskog staža i radnog staža od prije rata, trebala bi se primjenjivati od 1. srpnja.