Dnevne novosti

Uvjetne kazne i oslobođenja zbog nedostatka dokaza za korupciju na Medicinskom fakultetu

20.05.2015 07:25 ZAGREB, 19. svibnja 2015. (Hina), Trojica optuženika za kupoprodaju ispita na zagrebačkom Medicinskom fakultetu u posljednjem su kraku korupcijske afere "Index" osuđeni na uvjetne kazne, dok su dvojica oslobođena zbog nedostatka dokaza. 
Nepravomoćnom presudom zagrebačkog Županijskog suda Ivan Šitum i Mate Milas u utorak su osuđeni na sedam mjeseci zatvora, u koji neće ići ako u dvije godine ne ponove nedjelo, dok je Božo Lončar uvjetno osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora uz rok kušnje od četiri godine. Zbog nedostatka dokaza oslobođeni su Andrija Čakarun i Hrvoje Lončar. Obrazlažući presudu sutkinja Jasna Smiljanić kazala je kako to što su optuženici osuđeni uvjetno ne znači da nema kazne, dodajući da je njihovim nedopustivim ponašanjem narušen ugled akademske zajednice. No, sud je zaključio da se, zbog ranijeg nekažnjavanja, svrha može postići i uvjetnom osudom.Uskok najavio žalbu Nezadovoljan oslobađajućim dijelom presude Uskok je odmah najavio da će se žaliti, dok će o mogućoj žalbi na uvjetne kazne odlučiti nakon što dobije pisano obrazloženje presude. U aferi koja se u medijima nazivala i "Index 6", poput ranije otkrivenih kupoprodaja ispita na Prometnom i Ekonomskom fakultetu, u početku je bilo 11 optuženika. Nakon priznanja i nagodbe profesor anatomije Zlatko Kelović osuđen je na dvije godine zatvora i povrat 2.500 eura, koje je primio kao mito kako bi studentima omogućio prolazak na ispitu iz svog predmeta.

Ispiti od 500 do 2000 eura

Prije Kelovića s Uskokom se nagodilo još četvero optuženika preko kojih su studenti medicine navodno dolazili do Kelovića kako bi mu za ispit platili od 500 do 2.000 eura. Dvoje optuženika tada je "sporazumno" osuđeno na uvjetne kazne, a dvoje na šest mjeseci zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro na slobodi. U optužnici, podignutoj krajem 2012. godine, Kelovića se tereti da je ispite "prodao" u rujnu 2012. te da je u "koruptivnu hobotnicu" uvukao asistentice i službenike na katedri. Zbog tog slučaja razriješena je tadašnja zamjenica glavnog državnog odvjetnika Višnja Lončar, čiji su suprug i sin, Božo i Hrvoje Lončar, bili na optuženičkoj klupi. Korupcija na hrvatskim fakultetima još od 2008. predmet je desetak sudskih postupaka u aferi "Index", u kojima su brojni profesori, studenti, asistenti i posrednici kažnjeni zbog prodaje, odnosno kupovine ispita.