Dnevne novosti

Odbor za unutarnju politiku razgovarat će s troje kandidata za Vijeće za građanski nadzor policije

21.05.2015 07:35 ZAGREB, 20. svibnja 2015. (Hina), Na ponovljeni javni poziv saborskog Odbora za unutarnju politiku javilo se ukupno sedmero kandidata za članove Vijeća za nadzor nad dijelom policijskih ovlasti te dvoje kandidata za zamjenike člana tog vijeća, no većina u Odboru zaključila je kako na razgovor neće zvati one koji su se javili i na prethodni natječaj pa je razgovor s njima već obavljen i nisu dobili potrebnu podršku. 
Odbor će tako na sljedećoj sjednici razgovarati samo s troje kandidata koji su se na javni poziv javili po prvi put. Predsjednik tog tijela Miroslav Tuđman Hini je, nakon za javnost zatvorene sjednice, kazao kako osobno ne namjerava sudjelovati u razgovorima s kandidatima, jer vladajući nisu obrazložili po kojim su kriterijima izabrali dvoje članova Vijeća nakon prvog javnog poziva. "Parlamentarna većina je odlučila da se na razgovor neće pozvati kandidati koji su se javili i na raniji javni poziv s obrazloženjem da je Odbor s njima već razgovarao. Razgovori s kandidatima održat će se na sljedećoj sjednici Odbora, u kojoj osobno neću sudjelovati jer vladajući nisu obrazložili po kojim su kriterijima nakon prošlog javnog poziva izabrali dvoje članova. Kazali su kako ne moraju obrazlagati kriterije po kojima su izabrali, što mi je neprihvatljivo", rekao je Tuđman. Nije znao reći hoće li u razgovorima sudjelovati ostali članovi Odbora iz HDZ-a, jer oni danas nisu bili na sjednici.

Prvi javni poziv za izbor ukupno pet članova i pet zamjenika članova tog vijeća Odbor je raspisao u listopadu i javilo se ukupno 15 kandidata. Nakon obavljenih razgovora, Odbor je u odlučio podržati kandidature odvjetničke vježbenice Tadijane Vukušić te profesora njemačkog jezika Daria Juričana i raspisao novi javni poziv za preostalih troje članova i pet zamjenika Vijeća. Riječ je o tijelu koje do sada nije postojalo, a njegovo osnivanje predviđeno je prošlogodišnjim izmjenama Zakona o policijskim ovlastima i trebalo bi nadzirati policijske mjere poput provjere telefonskih poziva ili prikrivene policijske radnje.