Dnevne novosti

Vlada danas organizira investicijsku konferenciju "Invest HR"

25.05.2015 07:30 ZAGREB, 23. svibnja 2015. (Hina), Vlada u Zagrebu organizira investicijsku konferenciju pod nazivom "Invest HR", na kojoj domaćoj i međunarodnoj poslovnoj zajednici žele predstaviti investicijske mogućnosti i potencijale Hrvatske s naglaskom na investicijske projekte u industriji i turizmu.
Investicijska konferencija, ističu iz Vlade, prilika je za razmjenu iskustava i predstavljanje uspješnih primjera investiranja u Hrvatskoj, a ujedno i za dijalog poslovne zajednice i vladinih predstavnika radi daljnjeg unaprjeđenja investicijskog okruženja. Kroz konferenciju se želi pokazati da je Hrvatska danas bolja investicijska destinacija nego prije tri godine, da je pristup investitorima strukturiraniji i transparentniji, da ih se sluša te da se sustav i investicijska klima unapređuju temeljem njihovih primjedbi, kažu iz Vlade, ističući pritom važnost gospodarske diplomacije.

Na konferenciji će, uz premijera Zorana Milanovića, govoriti i potpredsjednik Vlade Branko Grčić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar turizma Darko Lorencin te ministrica prostornog uređenja i graditeljstva Anka Mrak-Taritaš. Konferencija će se održati u Kristalnoj dvorani hotela "Westin". Kroz dvije panel rasprave, posvećene investicijama u industriji te investicijama u turizmu, bit će predstavljene Vladine mjere i programi koji su izravno utjecali na poboljšanje uvjeta poslovanja i investiranja u Hrvatskoj s ciljem jačanja investicijskih aktivnosti domaćih i stranih tvrtki, a svoja će iskustva iznijeti i predstavnici inozemnih tvrtki koje su u Hrvatskoj investirale upravo u tim područjima. Investicije u industriju i turizam dva su ključna područja na kojima će biti fokus konferencije, rečeno je Hini iz Vlade.

Stoga će biti dodijeljena i priznanja najuspješnijim investitorima u Hrvatskoj na području industrije i turizma, a uz njih i priznanja za najbolju poduzetničku zonu te za najbrže izdavanje dozvola gradnje. Bit će prikazan i kratki promotivni spot "Investicije u Hrvatsku" kojim će se potencijali ulaganja u Hrvatsku predstavljati u inozemstvu, primjerice na gospodarskim forumima. Na konferenciji se očekuje oko 250 gostiju, pri čemu oko 100 predstavnika stranih i domaćih investitora, odnosno tvrtki koje već ulažu ili su zainteresirane za ulaganje u Hrvatsku. Konferenciji će nazočiti i 30-ak počasnih konzula Hrvatske u inozemstvu, kako bi poruke sa skupa prenijeli potencijalnim investitorima u zemljama iz kojih dolaze, a očekuje se i 25 veleposlanika odnosno predstavnika veleposlanstava akreditiranih u Hrvatskoj.

Ideja skupa je da se na konkretnim primjerima pokaže da u Hrvatskoj, suprotno uvriježenom mišljenju, ima investicija koje su pripremljene ili su već u provedbi, kažu u Vladi. Potkrjepljuju to podacima iz posljednjeg izvješća "Duing bussines" Svjetske banke, koje pokazuje da je Hrvatska po konkurentnosti s obzirom na uvjete poslovanja na 65 mjestu od 189 zemalja, odnosno da je napravila skok za 24 mjesta u odnosu na prethodnu godinu. Ističu i da su strana ulaganja u Hrvatskoj u prošloj godini iznosila 2,8 milijardi eura, što je četiri puta više nego u 2013. godini, odnosno da je riječ o iznosu jednakom onom prije početka recesije. Izdvajaju i podatak da je u 2,5 godine, koliko je na snazi Zakon o poticanju investicija i unaprjeđenju investicijskog okruženja, podneseno 398 zahtjeva za korištenje poticajnih mjera. Od tog broja već sad je 120 aktivnih projekta tj. investicija koje se provode i koje imaju potencijal da otvore 17,5 tisuća novih radnih mjesta. Na konferenciji će biti govora i o parafiskalnim nametima, s obzirom na stalne primjedbe investitora na njihovu brojnost. Iz Vlade navode da je do sada u potpunosti ukinuto 26, a smanjeno je 28 parafiskalnih nameta. Tako je, ističu, samo prošle godine ukinuto nameta ukupno vrijednih 410 milijuna kuna, a najavljuju i dodatna smanjenja. Plan je da se ove i iduće godine na parafiskalnim nametima uštedi dodatnih 500 milijuna kuna, rečeno je.