Dnevne novosti

Zdravstveni koncesionari zadovoljni odlukom o najvišoj naknadi od 1.250 kuna

27.05.2015 07:15 ZAGREB, 26. svibnja 2015. (Hina), Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite zadovoljna je odlukom Ministarstva zdravlja kojom je razriješena situacija u kojoj su liječnici koncesionari u domovima zdravlja po istoj osnovi morali plaćati dvije naknade - koncesijsku naknadu jedinici lokalne samouprave te zakupninu domu zdravlja. 
Liječnici koji su odbijali plaćanje zakupnine dobivali su od uprava domova zdravlja prijeteća pisma u kojima im se pojašnjava da se dovode u situaciju raskidanja ugovora o zakupu i iseljenja ordinacija, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare. Od liječnika koncesionara u Zagrebu dosad se tražilo da plaćaju po 1.250 kuna za koncesijsku naknadu te za zakupninu, no odlukom Ministarstva zdravlja ukupni iznos od sada je limitiran na 1.250 kuna, pa se nadamo da će Grad Zagreb poštivati tu odluku, poručila je dr. Josipa Rodić.

Koncesionari upozoravaju kako i dalje ostaje neriješeno pitanje režijskih troškova koje plaćaju domovima zdravlja. Tvrde da su sredstva koja davaju u sklopu glavarine za tu namjenu i dalje nekoliko puta manja od iznosa režijskih troškova, pa pozivaju uprave domova zdravlja da zajedno riješe to pitanje. Navode primjer po kojem ordinacija od 40 četvornih metara ima mjesečne troškove između 2.200 i 2.900 kuna, dok su najviši režijski troškovi zabilježeni u Zagrebu iznosili 6.700 kuna. Budući da od uprava domova zdravlja ne dobivaju kopije ulaznih računa, sumnjaju da se režijski troškovi naplaćuju samo ordinacijama koncesionara, ali ne i onima koje djeluju u sklopu doma zdravlja, kao i da plaćaju dio režijskih troškova koje spadaju u obvezu domova zdravlja kao vlasnika prostora.