Dnevne novosti

Katastar zelenila grada Zagreba za mjesec-dva dostupan građanima

27.05.2015 07:10 ZAGREB, 26. svibnja 2015. (Hina), Nova aplikacija "Katastar zelenila Grada Zagreba", koja sadrži popis stabala, travnjaka i cvjetnjaka, živica, staza i urbane opreme te sportskih i dječjih igrališta u Zagrebu, predstavljena je u utorak u Gradskoj upravi.

To je rezultat višegodišnje suradnje Grada Zagreba i Zrinjevca kao podružnice Zagrebačkog holdinga, s ciljem da se sistematizira i inventarizira sadržaj javnih gradskih površina. Baza podataka o gradskom zelenilu građanima će biti dostupna za mjesec-dva, najavio je tehnički direktor Zrinjevca Jure Leko. U Zagrebu, kaže, trenutno ima 165.070 stabala različitih vrsta, njih 226, a najzastupljeniji su breza i javor mliječ. Ulaskom u bazu podataka o gradskom zelenilu svaki će građanin moći točno vidjeti podatke o stablu koje ga zanima: njegovu vrstu, promjer krošnje i debla, visinu te datum kontrolnog pregleda. "Želim da svaka zagrebačka obitelj za pet godina ima 'svoje' stablo", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Djelatnicima Zrinjevca zahvalio je na trudu vezanom uz digitalnu bazu podataka, no zamjerio im je što je na terenu, primjerice na Trgu žrtava fašizma, jedna platana osušena, a nije uklonjena. Tako je, kaže, i sa stablom u drvoredu u Bužanovoj. "Na aplikaciji se sve zeleni, a na terenu je situacija drugačija", dodao je te zatražio da se svako stablo "čipira" na terenu.

Na primjedbu iz Zrinjevca da bi tada trebalo nabaviti i posebne čitače za čipove te da bi to bila "skuplja pita neg' tepsija", Bandić je odgovorio kako je to "njegov problem" te inzistirao na čipiranju. Iz Zrinjevca su izvijestili da su lani zasadili 2500 stabala, a najbolje ih je saditi ujesen. "Stablo nerado siječemo, no kada se osuši, fotografiramo ga i čekamo rješenje iz Gradskog ureda za prostorno uređenje. Ukoliko pak stablo direktno ugrožava ljude ili imovinu, onda takvo stablo odmah uklanjamo", rekao je Leko. Obično stablo uklanjamo neposredno prije sadnje novoga jer im se, kaže, znalo dogoditi da sruše stablo, a u međuvremenu netko proširi terasu pa ne mogu zasaditi drugo, zamjensko stablo. U Donjem gradu prevladavaju javori koji su jako osjetljivi, a na 'zelenom valu' ugrožena su stabla jer se ulice zimi posipaju solju na što su osjetljive sve biljke, dodao je. "Dosad su nas građani također kontrolirali i dojavljivali nam stanje s gradskim zelenilom, telefonom ili pismeno, a uskoro će nas moći provjeravati još i bolje", poručili su iz Zrinjevca.