Dnevne novosti

HUBOL: pozivom građanima da prijavljuju korupciju Ministarstvo i HZZO pripisuju si ovlasti koje nemaju

02.06.2015 07:15 ZAGREB, 1. lipnja 2015. (Hina), Pozivom građanima da slobodno i anonimno prijave svaki oblik korupcije vezan uz rad zdravstvenih radnika, a poglavito liječnika, koje će zatim biti istražene, Ministarstva zdravlja i HZZO uzimaju si ovlasti koje im ne pripadaju, već su u nadležnosti policije i DORH-a, ocijenila je u ponedjeljak Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL). 
"Mito i korupcija jasno su definirani u Kaznenom zakonu kao kaznena djela, koja u svrhu istraživanja i dokazivanja treba prijaviti policiji i Državnom odvjetništvu Rrepublike Hrvatske. Tom akcijom HZZO i Ministarstvo zdravlja prisvajaju ovlasti koje im zakonom ne pripadaju, uključujući i izvođenje istražnih radnji u utvrđivanju kaznenog djela", navodi HUBOL u priopćenju.

Ministarstvo zdravlja i HZZO pokrenuli su, naime, 1. svibnja akciju "Prijavite nepravilnosti" u kojoj pozivaju građane da ih prijave na telefon 0800-7999 ili na e-mail korupcija@hzzo.hr. U HUBOL-u smatraju da se građane time dovodi u zabludu i navođenje na lažno prijavljivanje čime se, uz ostalo, čini djelo uvrede i teške klevete liječnika, odnosno zdravstvenih radnika. Ističu kako u cijelosti i bez zadrške podržavaju borbu protiv mita i korupcije u zdravstvu, ali isključivo unutar zakonskih okvira i vođeno od strane ovlaštenih državnih institucija i službi. Jer svako odstupanje od spomenutih načela i svaka druga neprimjerena aktivnost ili improvizacija, upozoravaju u HUBOL-u, može imati potpuno neželjene učinke.