Dnevne novosti

Manjinski izbori: DIP objavio informaciju o rezultatima

03.06.2015 07:05 ZAGREB, 2. lipnja 2015. (Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) u utorak je na svojim web stranicama objavilo informaciju o rezultatima manjinskih izbora održanih u nedjelju, 31. svibnja. 
Birači, pripadnici nacionalnih manjina u svim su županijama te u gotovo 200 gradova i općina, birali članove 288 manjinskih vijeća i 173 manjinska predstavnika. U Gradu Zagrebu svoja vijeća izabralo je devet nacionalnih manjina (albanska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, romska, slovenska i srpska), a predstavnike njih deset (austrijska, bugarska, njemačka, poljska, rusinska, ruska, slovačka, talijanske, ukrajinska i židovska). Predstavnika je mogla birati i turska nacionalna manjina, no kako nije bilo kandidatura, izbori za tu manjinu nisu održani. Zanimanje za izbore bilo je vrlo različito, što potvrđuju i podaci o odazivu, odnosno postotci birača koji su glasovali za vijeća. Kod srpske nacionalne manjine taj je postotak najniži - 2,51, a kod romske najviši - 31,8 posto. Najviše zanimanja za izbor svog predstavnika pokazali su pripadnici ruske i njemačke manjine, njih 43, odnosno 42 posto, a najmanje Slovaci 4,1 posto. Prevedeno u apsolutne brojke, to znači da je za 25 članova vijeća srpske manjine u Zagrebu glasovao 591 birač (od 23.551), a za vijeće romske njih 625 (od 1.966). Predstavnik ruske manjine izabran je glasovima 127 birača, njemačke sa stotinu, a predstavnik slovačke nacionalne manjine glasovima sedam birača. Ipak, još manje birača, svega četvero, glasovalo je za predstavnika austrijske manjine, no kako je u biračkom popisu bilo 29 birača, postotak je veći – 13,8.

Izabrani predstavnici i članovi manjinskih vijeća u Zagrebu uglavnom su nepoznati široj javnosti, izuzetak su članovi vijeća srpske manjine. U to su vijeće, naime, izabrani saborski zastupnik Milorad Pupovac, bivši savjetnik bivšeg predsjednika Republike Dejan Jović, bivši novinar Aleksandar Milošević. Manjinska vijeća birana su u gradovima i općinama gdje pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika. Županijska manjinska vijeća, te ona u Zagrebu imaju 25 članova, gradska 15, općinska deset. U jedinicama gdje nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se predstavnici manjina.