Dnevne novosti

G7 počeo i pokazao odlučnost prema Moskvi zbog Ukrajine

08.06.2015 07:05 DVORAC ELMAU, 7. lipnja 2015. (Hina/AFP), Berlin, Washington i Bruxelles u nedjelju su ponovo pokazali odlučnost prema Moskvi na skupu G7 u Njemačkoj, pozivajući na produljenje sankcija i jedinstvo pred ruskom "agresijom" na istoku Ukrajine gdje se sukob širi. 
Dan je počeo pučkom zabavom u selu Kruenu, gdje je njemačka kancelarka Angela Merkel podijelila perece i bezalkoholno pivo s američkim predsjednikom Barackom Obamom po lijepu i sunčanu vremenu. Dvoje čelnika, u krajoliku koji krase zeleni pašnjaci i planine sa sniježnim vrhovima, odabrali su ovaj lijep okoliš kako bi zajedno s mještanima tog bavarskog sela koje je domaćin G7 proslavili čvrsto američko-njemačko partnerstvo. Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji je nakon aneksije Krima u ožujku 2014. isključen iz skupine najmoćnijih industrijskih sila, upućena je jasna poruka.

Zabavi u kojoj su sudjelovale folklorne skupine prethodio je bilateralni susret. Merkel i Obama su se dogovorili o produljenju sankcija sve dok Rusija ne bude u cijelosti poštovala ugovor iz Minska i suverenitet Ukrajine, objavila je nešto poslije Bijela kuća. Ugovorom iz Minska zaključenom u veljači predviđa se primirje koje se ipak redovito krši. Na odvojenoj tiskovnoj konferenciji predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao je G7 da "potvrdi jedinstvo" u vezi sa sankcijama Rusiji. "Želi li netko razgovarati o režimu sankcija, može razgovarati samo o njihovu pooštravanju", rekao je. Kancelarka je poslijepodne ugostila i druge ugledne goste, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, britanskog premijera Davida Camerona, talijanskog premijera Mattea Renzija, japanskog Shinza Abea i njegova kanadskog kolegu Stephena Harpera - na summitu koji je to u pravom smislu riječi, organiziranom u dvorcu Elmau, luksuznom hotelu.

Obama je poručio da partneri u G7 moraju pronaći način kako da "Europska unija ostane snažna i napredna", smjerajući na grčku krizu. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, također nazočan u Bavarskoj, pozvao je Atenu da što prije iznese svoje prijedloge reforme. "Jasno je da postoji rok", rekao je na adresu svog "prijatelja" Aleksisa Ciprasa, grčkog premijera. Šest predsjednika država i vlada izvan skupine G7 (Etiopija, Irak, Liberija, Nigerija, Senegal i Tunis) priključit će se u ponedjeljak razgovorima na temu bliskoistočnih sukoba i islamskog teororizma. Predviđene su i radne sjednice o klimi, pomoći razvoju i ženama.