Dnevne novosti

U Europi sigurnost zračnog prometa na visokoj razini

12.06.2015 07:20 SPLIT, 11. lipnja 2015. (Hina), Direktor Europske organizacije za sigurnost zračne plovidbe (EUROCONTROL) Frank Brenner kazao je u Splitu kako trenutno u Europi leti oko 30.000 zrakoplova te da je sigurnost njihova prometa na visokoj razini, a direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) Dragan Bilać istaknuo je da Hrvatska prati europske standarde sigurnosti. 
U splitskom Hotelu Le Merdien Lav u četvrtak se na Europskoj konferenciji o sigurnosti zračnog prometa sastalo stotinjak predstavnika kompanija i organizacija pružatelja usluga u zračnoj plovidbi iz 30-ak europskih zemalja, kako bi raspravljali o pitanjima važnim za sigurnost zračnog prometa radi smanjenja sigurnosnih rizika. "Hrvatska se uklapa u Europske standarde sigurnosti zračne plovidbe i već smo 15-ak godina članica Eurocontrola“, izjavio je Bilać novinarima u stanci konferencije. Po njegovim riječima, postoji niz Europskih uredbi koje reguliraju sigurnost zračnog prometa, a najvažnijom smatra onu koja regulira četiri područja uspješnosti zračnog prometa - sigurnost, kapaciteti zračnog prometa, zaštita okoliša te upravljanje troškovima. "Europska komisija je pred nas postavila ciljeve u sljedećih pet godina, a to su da moramo zadovoljiti sva ta četiri područja, što nije lako jer se mora balansirati, primjerice između sigurnosti, okoliša i kašnjenja. Međutim, ciljevi su jasno postavljeni i moramo ih ispuniti", istaknuo je Bilać.

Frank Brenner je naglasio kako je sigurnost zračnog prometa u Europi na najvećoj razini u odnosu na sve druge vidove transporta, dodavši kako je za tu sigurnost nužna koordinacija pružatelja usluga u tom prometu, odnosno kontrola letenja svih članica EUROCONTROL-a. Na novinarski upit je li Europski zračni promet meta pripadnika tzv. Islamske države, koji prijete širenjem kalifata na Europsko područje, Brenner je rekao kako EUROCONTROL u suradnji sa Svjetskom organizacijom za civilno zrakoplovstvo (ICAO) provodi niz mjera zaštite zračnog prometa od eventualnih terorističkih prijetnji. "Provode se i mjere rutinga tako da iznad opasnih područja, primjerice Libije ili Sirije, nema letova nego se takva područja zaobilaze", istaknuo je Brenner. Europska konferencija o sigurnosti zračnog prometa održava se u organizaciji EUROCONTROL-a svake dvije godine, a ovo je prvi put da je Hrvatska domaćin toj konferenciji.