Dnevne novosti

Sabor: potpora potvrđivanju ugovora između vlada RH i Republike Kosovo

12.06.2015 07:45 ZAGREB, 11. lipnja 2015. (Hina), Saborski zastupnici podržali su Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora između vlada Republike Hrvatske i Republike Kosovo o europskom partnerstvu, kojim se želi pomoći i olakšati tijek pridruživanja Republike Kosova Europskoj uniji. 
Zamjenik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović rekao je kako tim zakonom ugovorne stranke potvrđuju svoju odlučnost uspostaviti i razvijati europsko partnerstvo te jačati suradnju u procesu pristupanja Republike Kosova EU, pri čemu će hrvatska Vlada pružiti odgovarajuću političku i tehničku potporu kosovskoj Vladi, te staviti na raspolaganje svoja specifična znanja, stečena iskustva i ekspertize iz pregovaračkog procesa s EU. Također, želi se olakšati prilagodba institucionalne infrastrukture državne uprave Republike Kosovo te podići razina stručnosti njezinih službenika u pitanjima značajnim za približavanje EU. Zakonom se želi i pridonijeti učinkovitom usklađivanju nacionalnog zakonodavstva Republike Kosova s pravnom stečevinom EU.

Ističući kako će potvrđivanje tog ugovora biti dobro za stabilnost Jugoistočne Europe te da Hrvatska snažno podupire integritet i nedjeljivost Kosova, prijedlog zakona podržali su klubovi HDZ-a i HNS-a te Klub nacionalnih manjina. Sonja Koenig uime Kluba HNS-a upozorila je na položaj hrvatske nacionalne manjine na Kosovu koja je malobrojna i u dosta teškoj situaciji. "U Janjevu obitava 300 Hrvata, dok ih je u Letnici 56 i njihov položaj, položaj Hrvata na Kosovu sve manje treba tretirati kao manjinsko, a sve više kao humanitarno pitanje", rekla je. Podsjetila je kako je potpredsjednik kosovske Vlade i ministar vanjskih poslova Hashim Thaci tijekom službenog posjeta Hrvatskoj obećao da će njegova Vlada poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se poboljšali uvjeti Hrvatima na Kosovu, te da će prilikom izmjena Ustava hrvatska manjina biti uključena u temeljni pravni akt Republike Kosova. Na težak položaj Roma na Kosovu u ime Kluba nacionalnih manjina upozorio je Veljko Kajtazi. Istaknuo je da iako je 2009. godine na Kosovu usvojena Strategija za integraciju Roma, do danas nije došlo do značajnih promjena u odnosu na njihov nepovoljan položaj.

Saborski zastupnici su raspravili i Prijedlog odluke o davanju vjerodostojnog tumačenja članka 35. Zakona o mirovinskom osiguranju koji je predsjedniku Hrvatskog sabora podnio Klub zastupnika HSU, a Odbor za zakonodavstvo ocijenio je kako je odredba članka 35. tog zakona jasna i precizna te da nema potrebe za njezinim vjerodostojnim tumačenjem. Predsjednica Odbora za zakonodavstvo Ingrid Antičević-Marinović pojasnila je kako je Odbor jednoglasno utvrdio da prijedlog za davanje vjerodostojnog tumačenja nije osnovan jer se u biti predlaže brisanje stavka 2. u članku 35. tog zakona. S tumačenjem Odbora složio se i u ime Kluba nezavisnih ljevičara Slavko Linić koji se složio i s HSU-om da je u zakonu učinjena nepravda i da je nepravedno zakinut onaj tko radi 65 godina i ima 44 godine radnog staža u odnosu na onoga koji je ostvario 60 godina života, 41 godinu staža i onda je nagrađen ako je nastavio raditi do 65 godine. "To nije ravnopravno, to je jednostavno greška u zakonu. Greška u zakonu koja se nije trebala ispravljati tumačenjem nego popravkom zakona", kazao je. Linić smatra da nisu problem članci 33 i 35 tog Zakona već je to članak 85. koji u biti nagrađuje godine života a ne radnog staža. Da se u redovitoj saborskoj proceduri ide u izmjenu Zakona o mirovinskom osiguranju, tj. brisanja stavka 2. u članku 35., smatra i uime Kluba HSU-a Željko Šemper. Sabor je završio jučerašnju sjednicu.
Opširnije...