Dnevne novosti

Međunarodni kazneni sud poziva JAR da uhiti sudanskog predsjednika

15.06.2015 07:00 JOHANNESBURG, 14. lipnja 2015. (Hina/AFP), Međunarodni kazneni sud pozvao je južnoafričke vlasti da uhite sudanskog predsjednika Omara el-Bešira koji je u nedjelju i ponedjeljak trebao sudjelovati na summitu Afričke unije u Johannesburgu. 
Predsjednik skupštine zemalja članica Međunarodnog kaznenog suda Sidiki Kaba "poziva Južnoafričku Republiku koja je uvijek pridonosila jačanju Suda, da ne štedi truda kako bi zajamčila provedbu uhidbenog naloga" protiv el-Bešira, piše u priopćenju Suda objavljenom u subotu navečer.

Sud je izdao dva naloga protiv sudanskog predsjednika, 2009. zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječanstva te 2010. zbog genocida, oba vezana uz Darfour, regiju na zapadu zahvaćenu nasiljem od 2003. Više od 300.000 osoba poginulo je u tom sukobu, po UN-u.

Predsjednik skupštine zemalja članica Suda također je izrazio "duboku zabrinutost zbog negativnih posljedica po Sud u slučaju neizvršenja naloga", piše u priopćenju Suda. Južnoafričke vlasti odbile su potvrdili dolazak u JAR sudanskog predsjednika, ali je južnoafrička radio-televizija SABC u jednom tweetu napisala da su el-Bešira "ugostili južnoafrički dužnosnici i sudanski diplomati".