Dnevne novosti

Dio klubova zastupnika podržao prijedloge izmjene zakona o obrani i o službi u OS-u

18.06.2015 07:40 ZAGREB, 17. lipnja 2015. (Hina), Klubovi zastupnika SDP-a, HNS-a, DC-a, Novog vala i Narodne stranke - reformista podržali su u srijedu predložene izmjene Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama (OS), koji su u saborsku raspravu upućeni po hitnoj proceduri, dok predložene izmjene neće podržati HDZ i Hrvatski laburisti. 
HDZ neće podržati prijedloge obaju zakona jer smatra da su preuranjeni i nedovoljno pripremljeni, dok će HDSSB podržati predložene izmjene i dopune Zakona o obrani, a bit će suzdržan kod prijedloga izmjena i dopuna Zakona o službi. Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra rekla je da se izmjenama Zakona o obrani detaljnije uređuje način donošenja odluka kod uporabe Oružanih snaga kao i njihova uporaba u integriranom savezničkom sustavu nadzora i zaštite zračnog prostora.

Predložene izmjene uređuju da dijelovi Oružanih snaga, dodijeljeni u zajedničke sustave protuzračne i proturaketne obrane, mogu djelovati u zračnom prostoru država saveznica na temelju zapovijedi nadležnog savezničkog zapovjednika u skladu sa sklopljenim međunarodnim ugovorima s tim državama. Prijedlogom zakona propisuje se i da su vojne lokacije i građevine, koje su u vlasništvu RH i kojima raspolaže MORH, oslobođene plaćanja komunalne naknade. Predstavljajući prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službi u Oružanim snagama Tafra je kazala da se njime uređuje da prvi vojnički ugovor, umjesto tri, traje četiri godine, detaljnije se uređuju vojni specijalisti kao posebna kategorija osoblja te se dodatno uređuje normativna potpora daljnjem razvoju obrambenog resora i uređenju prava i obveza pripadnika Oružanih snaga.

Dok su tijekom rasprave vladajući SDP i HNS isticali da se prijedlozima zakona dodatno jačaju oružane snage te ih se dodatno učvršćuje kvalitetnijim povezivanjem vojnog i civilnog obrazovanja, oporbeni zastupnici pitali su se čemu tolika hitnost u donošenju tih dvaju izmjena i dopuna zakona. Navodeći kako ne postoje opravdani razlozi za hitnost oba prijedloga zakona, u ime Kluba HDZ-a Tomislav Ivić rekao je da su oba zakona preuranjena i nedovoljno pripremljena. Spornim smatra što su izmjenama Zakona o obrani ministru obrane dane ovlasti da predsjednici Republike predlaže donošenje naredbi o uporabi Oružanih snaga. "Predloženim izmjenama ministar obrane uključio bi se u lanac zapovjedanja Oružanih snaga, što ne bi bilo u skladu s hrvatskim Ustavom", kazao je Ivić. Ivić je kazao i da su HDZ-u neprihvatljive izmjene i dopune Zakona o službi zbog ukidanja prvostupanjskog vojno-stegovnog suda u Oružanim snagama i višeg vojno-stegovnog suda u Ministarstvu obrane i ustrojavanje vojno-stegovnog suda u MORH-u koji odgovaraju ministru koji nadzire njihov rad. "Kada je u pitanju vojna stega nadležnosti su u cijelosti oduzete načelniku Glavnog stožera, što je nelogično, i sve dolazi pod kontrolu ministra obrane", kazao je Ivić.

Oslobođanjem plaćanja komunalne naknade za vojne lokacije i građevine koje su u vlasništvu države i kojima raspolaže MORH nezadovoljstvo su izrazili oporbeni klubovi zastupnika koji smatraju da se time u nepovoljan financijski položaj dovode jedinice lokalne i regionalne samouprave te da im se time podriva njihova neovisnost. U završnoj riječi zamjenica ministra obrane pojasnila je prijedloge izmjena i dopuna Zakona o obrani, odbacivši primjedbe da se njime upliće u lanac zapovjedanja Oružanih snaga. "Predsjednica Republike i bivši predsjednici nikada nisu donijeli naredbu bez da im prijedlog nije uputio ministar obrane. Ovo je samo tehničko formaliziranje onoga što se u stvarnosti radi", kazala je Tafra.