Dnevne novosti

Dodijeljeni ugovori o financiranju projekata visokih učilišta iz EU fondova

19.06.2015 07:05 ZAGREB, 18. lipnja 2015. (Hina), Više od 64 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda utrošit će hrvatska visoka učilišta i znanstvene institucije za 30 projekata kojima će unaprijediti svoje studijske program i ishod školovanja nastojati bolje prilagoditi potrebama tržišta rada.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar dodijelio je u četvrtak u Ministarstvu znanosti čelnicima fakulteta, visokih učilišta i znanstvenih institucija iz cijele Hrvatske ugovore za projekte čija provedba počinje danas i traje idućih 15 mjeseci. Projekti su bili prijavljeni na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja "Unapređivanje kvalitete u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira" za sredstva Europskog socijalnog fonda - Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013. "Imamo gotovo 65 milijuna kuna razloga za zadovoljstvo jer ćemo te novce podijeliti projektima za moderniziranje programa visokog obrazovanja, što je još jedan korak dalje u reformi našeg obrazovnog sustava", kazao je Mornar na današnjoj svečanosti dodjele ugovora. Najavio je kako slijedi još jedan operatvini program, za razdoblje 2014.-2020., za koji će se osigurati peterostruko veća sredstva, 300 milijuna kuna za slične projekte.

O važnosti Hrvatskog kvalifikacijskog okvira govorio je i Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskoga sustava, koji je na čelu Upravljačkog tijela za OP Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013. Europskog socijalnog fonda. "Taj da će nam okvir omogućiti da u Hrvatskoj imamo ishod obrazovanja koji bi trebao biti prilagođen potrebama našeg, ali i europskog tržišta rada", rekao je. "Vjerujem da će ta sredstva biti izuzetno dobro iskorištena, da u Hrvatskoj konačno počnemo obrazovati kadrove za tržište rada, a ne za zavod za zapošljavanje", kazao je Mrsić. Godinama se susrećemo s problemom da ni strukovno ni visoko obrazovanje ne nude programe koji odgovaraju potražnji tržišta rada, rekao je Mrsić, kojim međutim vjeruje da će Hrvatska u budućnosti to uskladiti. Mrsić je najavio i da će u iduća dva tjedna biti objavljen natječaj za asistente u nastavi i poručio onima koji se žele prijaviti, da obrate pažnju na obavijesti na stranicama minisitarstava, u medijima i na obavijesti u školama. Prošlih godina smo imali problema oko toga, tako da ove godine s natječajem idemo ranije, a za razliku od prijašnjih godina poziv je trajan, dakle, neće biti vremenskih ograničenja, nego će se moći prijavljivati na natječaj tijekom cijele školske godine, kazao je Mrsić.