Dnevne novosti

Sabor: potpora zakonima o prostornom uređenju i komorama arhitekata

19.06.2015 08:03 ZAGREB, 18. lipnja 2015. (Hina), Saborski klubovi SDP-a, HNS-a i HDZ-a u četvrtak su u objedinjenoj raspravi podržali prijedloge zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja te o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju. 
Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš rekla je kako se prijedlogom zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja želi definirati oblast prostornog uređenja, projektiranja, oblast nadzora građenja te djelatnost građenja. Navela je da po tom zakonu više nema licenca za građevinske tvrtke, već mogu raditi sve građevinske tvrtke koje ispunjavaju uvjete. Novost u zakonu je voditelj projekta pa se tako privatnim investitorima prepušta hoće li imati svog voditelja projekta ili ne. Kada je riječ o javnim investicijama i kada je ulaganje u infrastrukturu i drugih građevina veće od 10 milijuna kuna tada je potreban voditelj projekta. Voditelj projekta potreban je i kada se grade zgrade veće investicijske vrijedosti od 50 milijuna kuna. Mrak-Taritaš istaknula je da se prijedlogom zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju želi ojačati nadležnost i uloga komora. "Želimo pojačati rad komore i one su te koje će kontrolirati pojedine kompetencije i stručnost svojih članova te provoditi nadzor nad njihovim radom", kazala je. Tijekom rasprave zastupnici su pozdravili što se zakoni usklađuju s europskim zakonodavstvom, a uime Kluba HDZ-a Branko Bačić potrebnim smatra jasno definirati poziciju glavnog projektanta, upozorivši, kao i Mirela Holy, na nezadovoljstvo krajobraznih arhitekata svojim statusom u prijedlogu zakona. Ministrica je rekla kako krajobrazni arhitekti po zakonu ne pripadaju osnovnim strukama (arhitekti, građevinari, strojari, elektroinženjeri), već strukama koje sudjeluju u procesu projektiranja, ali ne potpisuju projekt nego rade i potpisuju elaborate.

Zastupnici su poslijepodne raspravili i prijedlog zakona o procjeni vrijednosti nekretnina kojim se, po prvi put regulira što, kako i pod kojim uvjetima se procjenjuju nekretnine te definira način na koji se one procjenjuju. Prijedlog zakona pozdravili su vladajući HNS i SDP koji smatraju da doprinosi pravnoj sigurnosti vlasnika i investitora, dok su oporbeni zastupnici upozoravali kako u posljednjih 25 godina nije napravljen popis nekretnina, te se ne zna njihovu vrijednost niti vlasnici. Uime Kluba nezavisnih ljevičara Slavko Linić naveo je kako još uvijek nisu riješene katastarske i gruntovne knjige, te upozorio na problem vezan uz sudske procjenitelje, koji, ocijenjuje, nije riješen ni ovim prijedlogom zakona. HDZ smatra kako nema opravdanog razloga da se zakon donosi po hitnom postupku, zatraživši da prijedlog zakona ide u drugo čitanje. Kako je upozorio Branko Bačić, postoje brojne dvojbe oko definiranja postupka procjene, nije izrađena baza podataka koja može poslužiti za poredbenu metodu, treba se definirati nekretnina te odrediti kriteriji koje moraju ispuniti njezini procjenitelji. Sabor je zaključio rad, a sjednicu nastavlja danas.
Opširnije...