Dnevne novosti

Beograd pisao VS UN-u: Rezolucija o Srebrenici destabilizirala bi regiju

23.06.2015 07:03 BEOGRAD, 23. lipnja 2015. (Hina), Službeni Beograd uputio je stalnim članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda pismo u povodu britanskog nacrta rezolucije o Srebrenici s porukom da Srbija "ne razumije ni smisao ni cilj te rezolucije", ocijenivši da bi ona utjecala na destabiliziranje situacije u regiji i na političke odnose u Srbiji, izvjestili su u ponedjeljak navečer beogradski elektronički mediji. 
Citirajući sadržaj pisma, u koje je uvid imala agencija Tanjug, navodi se da "Republika Srbija odaje poštu svim žrtvama sukoba na prostoru bivše SFRJ", uz čvrsto uvjerenje da "sjećanja i aktivnosti, čiji je cilj da se prošlost ne zaboravi, trebaju biti isključivo u funkciji pomirbe i promicanja regionalne suradnje i dobrosusjedstva". U pismu je naglašeno i da "naslijeđe prošlosti ne smije biti prepreka našoj zajedničkoj budućnosti". Srbija je, kako se navodi, upravo zbog takvog stajališta "s iznenađenjem dočekala nacrt teksta rezolucije VS UN koji je primila od Velike Britanije u povodu 20. godišnjice zločina koji se dogodio u Srebrenici". U pismu je naglašeno kako "Srbija drži da bilo kakva rezolucija neće pridonijeti pomirbi u regiji" već naprotiv "izazvati tenzije i dodatno ju destabilizirati". "Srbija ne razumije ni smisao ni cilj rezolucije, koja - osim što bi utjecala na destabiliziranje u regiji - dodatno bi utjecala i na destabiliziranje političkih odnosa u samoj Republici Srbiji", istaknuto je u pismu koje je upućeno na adrese stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Rusije i Kine.

Velika Britanija je uputila prijedlog rezolucije u kojoj bi se najoštrije osudio genocid u Srebrenici gdje su srpske snage prije dvadeset godina ubile više od 8000 Bošnjaka. Rezolucijom bi se isto tako osudilo svako poricanje tog genocida, te pozvalo zemlje članice UN-a da u svoje obrazovne programe uključe nastavu o genocidu i ratnim zločinima kroz povijest kako se oni ne bi ponovili. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je prošlog tjedna da je spreman otići i odati poštu srebreničkim žrtvama ukoliko to Bošnjaci žele i ako hoće prihvatiti činjenicu da Srbija kažnjava zločine, ali traži da budu kažnjeni i zločini drugih. "Ja sam spreman sagnuti glavu i odati počast nevinim žrtvama", rekao je Vučić i naglasio da njegova vlada ne podržava nacrt rezolucije o Srebrenici, ali je istaknuo da se u Srebrenici dogodio "težak i jeziv zločin", te da Srbi, kao narod koji je u povijesti iznimno stradao u ratovima, mora pokazati da poštuje tuđu patnju i tuđu bol.