Dnevne novosti

Predsjednica Grabar-Kitarović najavila osnivanje Vijeća za zdravlje i sport

24.06.2015 07:38 Zagreb, 23. lipnja 2015. (Hina),  Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u utorak s predstavnicima hrvatskoga sporta i tom prigodom najavila osnivanje Vijeća za zdravlje i sport.  
Po priopćenju iz Ureda predsjednice sastanku su nazočili Siniša Krajač ispred Hrvatskog olimpijskog odbora, sportska direktorica Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016 Danira Nakić-Bilić, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza i predsjednik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016 Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza Nikica Perković, predsjednik Nacionalnog vijeća za sport i predsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza Predrag Sloboda, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker, glavni tajnik Hrvatskog rukometnog saveza Damir Poljak, predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih Marijo Lušić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Knjaz i prodekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu Dražen Čular.

Predstavnici sportskih udruženja

Predsjednici su predstavili svoje viđenje trenutnog stanja u hrvatskom sportu, svoje planove i ideje za poboljšanje i buduće projekte. Predsjednicu su detaljnije upoznali s projektom Europskih sveučilišnih igara koje će se održati 2016. godine u Zagrebu i Rijeci, a koje će po broju sudionika biti najveći sportski događaj godine u Europi. Istaknuta je važnost promoviranja sporta kod mladih ljudi, jače integracije sportskih aktivnosti u obrazovne procese. Svi su se složili kako je zdravlje društva izrazito povezano s tjelesnom aktivnošću, a Hrvatska se trenutno nalazi na začelju europskih zemalja po amaterskom bavljenju sportom te istovremeno predvodi negativnu listu po broju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti i prosječnog životnog vijeka. Naglašena je potreba za donošenjem nacionalne strategije o sportu te potom novog Zakona o sportu. Predsjednici su predstavljene aktivnosti paraolimpijskog saveza i saveza gluhih sportaša koji su ukazali na nedovoljnu uključenost osoba s invaliditetom i osoba s posebnim potrebama u redovite sportske aktivnosti, skrenuvši pažnju kako se uz pomoć sporta te osobe može lakše uklopiti u zajednicu. U priopćenju se navodi se da je predsjednica Grabar-Kitarović najavila osnivanje Vijeća za zdravlje i sport koje bi se bavilo navedenim izazovima te pokušalo dati odgovore i smjernice za razvoj sporta i sportskih navika, posebice kod djece i mladih. U tom smislu je dogovoren nastavak razgovora te zajednička inicijativa u popularizaciji sporta među svim građanima.