Dnevne novosti

GSV i idući tjedan o zdravstvenim zakonima

24.06.2015 07:20 ZAGREB, 23. lipnja 2015. (Hina), Početkom idućeg tjedna sastat će se radna skupina koja je radila na tekstu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te Povjerenstvo Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), koje bi trebalo dati konačnu ocjenu tih zakonskih inicijativa, dogovoreno je u utorak na sjednici GSV-a. 
"Konačni tekst zakona tijekom današnjeg dana bit će dostavljen socijalnim partnerima, a u idući ponedjeljak sastat će se radna skupina koja je i do sada radila na tekstu zakona. U utorak, 30. lipnja, sastat će se Povjerenstvo GSV-a koje bi trebalo dati konačnu ocjenu tim zakonskim inicijativama. Dosta stvari s javne rasprave je uvaženo i očekujem da će tekst zakona dobiti podršku od socijalnih partnera", kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nakon višesatne sjednice GSV-a na kojoj je ministar zdravlja Siniša Varga predstavio prijedloge reforme zdravstva.

Predstavnik sindikata Vilim Ribić rekao je da je Varga na slajdovima predstavio svoje viđenje reforme zdravstva i izmjena tih dvaju zakona, ali sindikalci nisu vidjeli tekstove zakona. "Ono što smo vidjeli na slajdovima je ono kako ministar interpretira te zakone, ali mi same zakone nismo vidjeli", kazao je. Istaknuvši kako se raspravljalo o tvrdnjama ministra Varge, Ribić je kazao da nije bilo jasno što piše u tekstu zakona pa je stoga velik dio sindikalaca "puhao na hladno" otvarajući pitanje privatizacije i njezine razine. "Nisu sindikati protiv postojanja privatnog u zdravstvenom sektoru, ali su protiv njegova širenja na štetu javnog interesa", naglasio je. Upozorio je da se jako dobro mora odvagati između motiva javnog interesa i profita. Ribić je kazao i da sindikati ne vide zašto zakoni moraju ići u hitnu proceduru te su upozoravali i na multipliciranje birokratsko-upravljačkog aparata u bolnicama. "Sindikati bi htjeli vidjeti tekst zakona kako bi znali je li stupanj privatizacije koji se unosi tom reformom koristan ili nije za njihove članove kao pacijente", kazao je Ribić.

Za razliku od njega, Damir Kuštrak u ime poslodavaca kazao je kako je ministar Varga u izlaganju iznio ciljeve izmjena zakona koje bi trebale pomoći da zdravstveni sustav postane efikasniji, a pacijenti na nekim područjima dobiju i veća prava te da se dio privatnog zdravstva, za sada u vrlo ograničenom obimu, uključi tamo gdje je to moguće. Naveo je i da se, što se tiče zdravstvenog osiguranja u smislu upravljanja i prava koja iz toga proizlaze za pacijente, mijenja pozicija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Članovima GSV-a predstavljeno je i Izvješću o zapošljavanju osoba s invaliditetom, a ministar Mrsić izrazio je zadovoljstvo promjenom klime u društvu i kod poslodavaca vezano uz zapošljavanje osoba s invaliditetom. Naveo je da se u prvih pet mjeseci provedbe novog Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetomo zaposlilo 84 posto više nego prošle godine. Izrazio je i zadovoljstvo što su poslodavci počeli tražiti smanjenje arhitektonskih barijera koje omogućuju osobama s invaliditetom da dođu na posao. Dodao je kako im je cilj da se još više osoba s invaliditetom upisuje u više i visoke škole, jer je sadašnja obrazovna struktura tih osoba nepovoljna.